Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Ännu ett rynkrocksband återförenas. Den här gången är det Cliff Richard and The Shadows som ska fira sitt 50-årsjubileum med en turné 2009. De lyckades få till 19 listettor i Storbritannien i slutet av 50-talet och början av 60-talet med låtar som Move it och Living doll. Bandet påstår, enligt BBC, att detta blir den sista turnén någonsin. Ursprungligen splittrades konstellationen 1968 även om Shadows ibland har återuppstått och Cliff Richard har behållit sin stjärnstatus genom åren. Gitarristen Hank Marvin räknas till de stora hjältarna och fick bland andra Neil Young att börja skriva låtar.
Här är en artikel om Cliff från 1999 plus en kort intervju med Hank Marvin från 1999. Och så Youtube-klippet Move it, kolla in Cliff Richards danssteg en bit in i låten.

Hank Marvin gör sin sista turné. Mannen som fick Neil Young att börja skriva låtar lägger ner sin Fender Stratocaster. Men han spelar fortfarande The Shadows genombrottslåt Apache.
– Publiken förväntar sig låten så då gör vi den. Jag bestämde mig redan på 60-talet att spela de hits som publiken tycker om.
Det är 42 år sedan du slog igenom med Shadows och Cliff Richard. Blir det fler turnéer?
– Antagligen inte. Detta är den sista stora turné jag gör eftersom resor och promotion är rätt tröttande.
Din son Ben Marvin är med i ditt band. Är han en bättre gitarrist än du?
– De flesta söner blir bättre än sina fäder. Vi trivs tillsammans även om våra stilar är helt olika.
Hur viktig har instrumentalgruppen Shadows varit för popens utveckling?
– Vi insåg det inte då, men nu förstår vi att många startade sina band efter att ha hört mitt ”twang”-ljud på gitarren. Pete Townshend i Who har berättat att han alltid rusade ner till skivaffären för att blir först med senaste Shadows-singeln.
– På skivan ”Twang” hyllas Shadows av gitarrister som Tony Iommi, Peter Green, Brian May och Neil Young vilket är mycket smickrande.
Tröttnar du aldrig på din Stratocaster?
– Jag gillar utseendet och känslan. Den är en del av mig och växer nästan ut ur mina fingrar.
Varför spelar du covers av Beatles, Kinks och Elton John på nya albumet Guitar player?
– De är gamla favoriter och det viktiga är att de ska fungera som instumentallåtar.
Har du några planer efter turnén?
– Ja, jag lägger nog in mig på intensiven, haha.
HARRY AMSTER

Cliff Richard har sjungit om lyckliga läppar i 40 år. Rubrikerna har handlat om att han är kristen, gay eller oskuld. För ett par år sen sa han att ”jag har inte haft sex på 35 år”. Nu är han aktuell med låten The Millennium prayer, som hans bolag EMI inte ville ge ut och som radion bojkottade. Men skivköparna placerade honom på singelllistans första plats.
Radiostationerna förbjöd Millennium prayer för att den var trist och
gammalmodig, som om det någonsin tidigare hindrat att musik spelats. Virgin Radio har tidigare bojkottat stjärnan för att han är för gammal. ”The nice boy of pop” har problem. Men fansen
överger honom tydligen aldrig.
Cliff Richard har ändå lyckats få ihop 132 hits på 41 år. Han har varit med sen den brittiska rockens begynnelse och är den ende artisten som haft listettor i fem decennier. Han började med en skiffelgrupp och bildade sedan ett rockband som han kallade The Drifters. Han bytte namn till Cliff Richard för att det skulle låta tuffare än Harry Webb. Första singeln med Move it på B-sidan tog sig upp till plats tre på topplistan.
Gitarristen Hank B Marvin rekryterades till bandet och hitsen fortsatte med High class baby och Mean streak. 1959 fick Richard sin första filmroll och listetta med Living doll. Drifters bytte namn till The Shadows för att inte förväxlas med den amerikanska r&b-gruppen. Listframgångarna fortsatte med hur många singlar och album som
helst. 1962 gjorde han succé med filmen The young ones och
filmmusiken toppade naturligtvis listorna. Även musikalen Summer holiday slog stort. Lucky lips blev en storsäljare och Siw Malmkvist
gjorde sin legendariska svenska version Slit och släng.
Trots Beatles, psykedelisk pop och alla andra nya musikriktningar fortsatte Richards framgångar. 1968 var han med i schlagerfestivalen med Congratulations, kom tvåa och fick ännu en stor hit.
1966 gick han ut med att han blivit kristen och funderade på att bli lärare. Han fortsatte dock att sjunga och lämnade Shadows i slutet av 60-talet. På 70-talet mfloppade faktiskt ett par singlar och han hade inte en enda låt på listan under 20 månader.
Då och då har han återförenats med Shadows och även sjungit duetter med Van Morrison, Elton John och Sarah Brightman. Kritikerna har varit hårda de senaste åren, särskilt när han gav sig själv huvudrollen i musikalen Wuthering heights 1996. Han hämnades med att inte ge
kritikerna några platser på premiären. Det är väl det som han får igen för nu. Men han är god för 700 miljoner kronor så han klarar sig väl.
1985 var han på väg att stoppas från att uppträda på Konserthuset i Stockholm för att han sjungit i Sydafrika. Men sen fick han sjunga i alla fall. Rubrikerna i svensk press har oftast handlat om ”präktige Cliff”, killen som ser ut som han just tappat skolväskan.
HARRY AMSTER

Cliff Richard
Född: 1940 i Indien
Heter egentligen: Harry Webb
Antal sålda skivor: 250 miljoner
Adlades : 1995
Mest känd: En ny undersökning visar att Sir Cliff är den mest kända kristna människan, större än påven
Sagt att han valt bort: Droger, bråk, skilsmässor, otrohet, sadism och sex
Etta på Tio i topp med: The young ones, Do you want to dance, Bachelor boy, Lucky lips, Congratulations
30-årsjubileum 1989: Två konserter på Wembley drog 150 000 personer