Annons

Tv- och populärkultursbloggen

Harry Amster

Harry Amster


FOTO: Mona-Lisa Djerf Amy MacDonald spelar på Debaser på onsdag.

Skotska Amy MacDonald spelar på Debaser Medis på onsdag. Jag mötte henne för ett år sedan när hon precis slagit igenom. Hon hade svarat på en annons i brittiska NME och snart låg hon tvåa på albumlistan. Hon sa att hon “var influerad av Pete Doherty när jag skrev låten Poison prince, men nu är jag mest orolig för honom”. Här är intervjun:

Amy MacDonalds musikaliska karriär inleddes när hon var 12 år. Hon lyssnade på Travis andra album The man who och lärde sig spela låtarna på en av sin pappas gamla akustiska gitarrer. Det blev snabbt egna låtar och musiken förvandlades till en passion. Hon gick och såg band som The Libertines med Pete Doherty i spetsen, Oasis och Razorlight.
Som 15-åring stod hon på olika Glasgowscener med sin gitarr, spelade egna låtar plus några covers av REM och Tears For Fears.
Ett par år senare såg Amy MacDonald en liten annons i musiktidningen NME: ”Produktions­bolag söker artister” och bestämde sig för att skicka en halvdan demo tillverkad i hennes sovrum. Bakom produktionsbolaget låg Pete Wilkinson och hans fru Sarah Erasmus, som redan varit framgångsrika som låtskrivare till Paolo Nutinis miljonsäljare These streets. De skrev kontrakt med den då 17-åriga Amy MacDonald som fortsatte att spotta ur sig nya låtar som skickades vidare till de stora skivbolagen.
Alla var positiva och erbjöd henne kontrakt. När debutalbumet, med poplåtar i singer/songwriter-genren väl släpptes i augusti blev det omedelbart en listsuccé. Amy MacDonald konstaterar att hon visserligen är ung men har jobbat hårt för att komma dit hon är.
– Men det verkar som jag var på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Mina låtar handlar om vardagliga saker som att gå ut med mina vänner och gå på en konsert.
Hur reagerade du när plattan gick upp till andra plats på den brittiska albumlistan?
– När jag fick höra det sa jag bara ”Håll käften! Du driver med mig.” Men det är verkligen en ära, särskilt som jag alltid kollat vilka som ligger på listorna och drömt om att hamna bland de fem översta.
Hade du stått på scen om du inte hade svarat på annonsen?
– Nej, jag skulle nog plugga samhällsvetenskap på universitet istället. Musikkarriären var inget jag planerade. Man kan säga att annonsen förändrade mitt liv. Men kändisskapet driver mig inte alls, utan det handlar bara om musiken.
Hon vet inte hur många gånger hon sett Babyshambles, men minns särskilt det första giget i Glasgow efter att Pete Doherty lämnat The Libertines. Dagen efter skrev hon This is the life eftersom hon tyckte att …det här är livet.
– Det var en väldigt intim spelning och han var helt ren på den tiden utan massa drogtrams som följt efter det. Konserten var fantastisk och vi var bara 200 personer i publiken. Jag gillade känslan av att vara med fansen och helt enkelt må bra.
Även låten Let’s start a band handlar om att Pete Dohertys grupp The Libertines sprack, den där känslan av att livet är slut för att ens favoritband lägger av.
Har du träffat Pete Doherty?
– Nej, men om han tog sig samman skulle det vara kul för han har verkligen inspirerat mig ­musikaliskt. Men nu är jag bara förvirrad när han ena dagen skriver en otrolig låt och nästa blir arresterad.
Däremot träffade hon Elton John när han spelade i Glasgow och ville ha henne som förband. Han skrek ”Hello, beautiful” och gav henne en puss och en stor kram. Amy MacDonald uppfattade hela situationen som bisarr, att han drev med henne.

Det kändes som om han träffade en sedan länge förlorad dotter. Men han är en väldigt trevlig man som förtjänar all framgång han fått. Alla människor känner ju till minst fem Elton John-sånger, skrattar Amy Macdonald.

HARRY AMSTER

Amy MacDonald

Ålder: 20 år.

Bor: Glasgow.

Familj: Pojkvän.

Största influensen: Fran Healy i Travis.

Turnerar nu med: Paul Weller.

Favoritfilm: Gökboet.

Ser på tv: 24 och Simpsons.