Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

En fråga har dykt upp rörande kungariken inom ramen för republiker. Stämmer det att gamla pre-koloniala afrikanska kungariken fortlever i dagens samhälle, inuti nationalstater som formellt sett är att betrakta som republiker?

Ja, det gör det, inte bara i Afrika utan även i flera asiatiska länder, där det här och var fortfarande sitter sultaner och maharajor med mer eller mindre makt än vår svenske monark kan tillgodoräkna sig. Att räkna upp dem alla här skulle kräva alldeles för mycket utrymme. Men för att ta ett prominent afrikanskt exempel kan vi nämna Buganda, ett av de riken som erkände brittisk kolonial överhöghet under den imperialistiska kapplöpningen om Afrika i slutet av 1800-talet. Idag är Buganda kärnland i republiken Uganda, men området fungerar likväl som kungarike under en monark (kallad kabaka). På 1970- och 1980-talen var monarkin visserligen avskaffad (både i Buganda och i andra kungariken inom republikens ram), eftersom både Idi Amin och Milton Obote, de beryktade statschefer som regerade Uganda, inte ville veta av några kungliga rivaler. År 1993 återinfördes dock kungadömet i Buganda, som därefter har fungerat som en konstitutionell monarki under kabaka Ronald Muwenda Mutebi II, vars politiska inflytande dock endast är en skugga det förfäderna utövade.