Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur är det egentligen med det danska kungahusets förment uråldriga anor? Är Margrethe II verkligen ättling till 900-talskungen Gorm den gamle? – Sådana spörsmål är inte ovanliga. Många Danmarksbesökare har vittnat om hur våra nabor i söder yvs över sin monarkis höga ålder. Men är det sant? Eller ljuger danskarna?

Gorm regerade i Jelling på Jylland i mitten av 900-talet. Han efterträddes av sonen Harald Blåtand, som berättade om sin far på en runsten. Harald följdes i sin tur av sonen Sven Tveskägg. Denna kungafamilj regerade till 1042, då Danmark togs över av den norske kungen Magnus Olavsson. Men på spinnsidan levde ätten vidare genom Sven Estridsson, vars mor Estrid var dotter till Sven Tveskägg. Sven Estridsson hyllades som dansk kung 1047. Hans kungahus härskade över Danmark ända till 1412, då Margrethe I dog i pesten. Därefter regerade de tre tyska furstarna Erik, Kristofer och Kristian över Danmark (samt över Sverige och Norge; det var ju på Kalmarunionens tid).

Den tredje av dessa furstar har gått till historien som Kristian I. Han blev dansk kung 1448. Kristian var son till Didrik av Oldenburg och Hedvig av Holstein. Hedvig var dotter till Gerhard VI av Holstein, son till Henrik II av Holstein, son till Gerhard III av Holstein och Sofia av Mecklenburg-Werle. Sofias mor Rikissa var dotter till den danske kungen Erik Klipping (d. 1286). I och med det kan man med fog hävda att Kristian var ättling till det gamla danska kungahuset.

Kristian I:s familj, huset Oldenburg, satt på tronen i Danmark ända till 1863, då dynastin utslocknade på svärdssidan med Fredrik VII. Den nye kungen Kristian IX tillhörde grenen Glücksborg. Han var son till hertig Vilhelm av Glücksborg och dennes maka Louise Caroline. Både Vilhelm och Louise var ättlingar till tidigare danska kungar (Kristian III respektive Fredrik V), varför vi lugnt kan konstatera att banden till Gorm den gamle inte bröts av i och med dynastiskiftet. Dessutom var Kristian IX:s gemål även hon ättling till det danska kungahuset (systerdotter till Kristian VIII).

Danmarks nuvarande drottning Margrethe II är Kristian IX:s sonsonsondotter. Av ovanstående redogörelse framgår att hon visserligen inte är medlem av samma kungahus som Gorm, men att blodsband förvisso går att belägga.

Alltså: danskarna ljuger inte. Dronningen är ättling till en 900-talskung.