Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

Vem sade det? Frågan dök upp i min mailbox häromdagen, efter det att jag bloggat om bevingade ord som Caesar aldrig sagt.

Den kung som brukar förknippas med uttalandet är Henrik IV av Frankrike (även känd som Henrik III av Navarra eftersom han även var kung av det lilla pyreneiska riket Nedre Navarra). Henrik skall ha yttrat de bevingade orden, på franska Paris vaut bien une messe, när han konverterade från protestantism till katolicism år 1593. Konverteringen, som knappast föranleddes av en verklig omvändelse, var i praktiken en förutsättning för att Henrik skulle kunna ena det splittrade Frankrike, som i decennier sönderslitits av inbördeskrig. Henrik hade visserligen uppstigit på tronen redan 1589, men först efter konverteringen kunde han låta kröna sig till kung (1594).

Yttrandet har gått till historien och ofta citerats i samband med andra realpolitiskt motiverade kappvändningar. Men sade verkligen Henrik Paris vaut bien une messe? Nej, menar flertalet nutida forskare. Det kan lika gärna ha varit en av kungens rådgivare, till exempel Maximilien de Béthune, hertigen av Sully, om det överhuvudtaget yttrades vid tillfället ifråga. Liksom i fallen med de tidigare diskuterade Caesarcitaten är Henrik IV-citatet för bra för att vara sant.