Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

En och annan frågeställare har uttryckt undringar om kungligheter i fjärran länder, bland annat i det av svenska turister så välfrekventerade Thailand. Att Thailand har en kung, därtill med ovanligt lång regeringstid (kung Bhumibol Adulyadej, även känd som Rama IX, tillträdde redan 1946, vilket gör honom till den nuvarande statschef på jordklotet som har regerat längst) är väl känt. Men hur länge har thailändarna haft kungar?

Svaret är beroende av om man avser landet (det geografiska området) eller folket. Det har funnits kungar i det som idag motsvaras av Thailand långt innan det folk som vi kallar thailändare vandrade in i det. Khmerfolkens riken, med centrum i nuvarande Kambodja, omfattade även stora delar av Thailand, liksom monfolkets rike Dvaravati. Men om vi begränsar oss till thaifolken (i litteraturen även hänvisade till som taifolken) finner vi att de i ett tidigare skede levde i dalarna mellan Sydöstasiens lågland och Yunnanplatån i dagens Sydkina. På 1000- och 1100-talen började de breda ut sig söderut, något som på 1200-talet resulterade i en kraftfull expansion. På 1200-talet och 1300-talet grundades thai-riken i både dagens Thailand och dagens Burma (där folket blev kända som ”shan”). Det mest berömda riket hade sitt centrum i Sukhothai, där turisten idag kan gå eller cykla omkring i ett imponerande ruinområde.

På 1350-talet grundades de stora och bestående thai-rikena Ayutthaya (1351) och Lan Sang (1353). Förstnämnda rike utvecklades till dagens Thailand, sistnämnda till dagens Laos. Liksom Sukhothai är Ayutthaya en fascinerande ort att besöka, med vidsträckta och anslående ruiner och tempel. År 1767, under en större politisk och militär kris, övergav kungamakten Ayutthaya till förmån för först Thonburi, sedan Bangkok, men riksbildningen som sådan bestod. Vid denna tid, på 1780-talet, tillträdde den dynasti (Chakridynastin) som ännu är regerande kungahus.

I äldre historia brukar vi hänvisa till det thailändska rike som förknippas med Ayutthaya och dess efterföljare i Thonburi och Bangkok som Siam. Officiellt bytte staten namn till Thailand 1939–1945 och slutligen 1949.