Annons

Kunglig historia

Dick Harrison

Dick Harrison

En ständig favorit i repris i den svenska kungahistorien är frågan om Karl XII:s död. Att han dödades under en belägring vid Fredrikshald är oomtvistat. Men sköts han verkligen från norskt håll, av druvhagel, kula eller annan projektil? Eller var han ett offer för en lönnmördare på den svenska sidan?

Ovissheten i kombination med vår fascination för konspirationsteorier – Karl XII:s död står i klass med Palmemordet – har gjort att gåtan ideligen kommer i retur, både i frågespalter och i forskningsprojekt. Just nu förbereds en gravöppning, med målet att använda ett ovanligt kraftfullt mikroskop för att identifiera metallrester i kraniet. Förhoppningsvis leder undersökningen till bättre analysunderlag än tidigare, men jag skulle bli mycket förvånad om detta tar död på gissningarna och konspirationsteorierna.

Av alla de analyser och gissningar som hittills har gjorts sätter jag personligen störst tillit till Peter Froms omfattande undersökning, publicerad i Karl XII:s död. Gåtans lösning (Lund 2005). From visar hur tidigare generationers forskare framför allt har ägnat sig åt att finna belägg för sina egna favorithypoteser. Det som inte passade in i hypoteserna ignorerades. Själv gör han en grundlig analys av dokumenten, händelserna, vittnena, kistöppningarna, uniformen, löpgravarna, med mera, och kommer fram till att Karl XII föll offer för en blykula som avlossades av en norsk musköt från Fredrikshald.

Resultat: som läget är nu tyder allt på att Karl XII inte blev mördad. Han dog en, för en krigare, helt naturlig död, ett offer för fientlig eldgivning. Huruvida denna ståndpunkt kommer att förändras efter nästa kistöppning och analys får (den nära) framtiden utvisa.