Annons

Nordberg granskar

Jenny Nordberg

Jenny Nordberg

NEW YORK. Storyn om UD:s interna sågning av sin egen biståndshantering tog en intressant vändning när före detta biståndsminister Gunilla Carlsson sade att biståndet inte ens kanske borde skötas av UD. Så här sade hon till Expressen: 

”Vi behöver se över, kanske inte bara rutiner, utan var de här pengarna ska hanteras. Jag tror inte att det är rimligt att man långsiktigt sitter och har parallella bidragshanteringar. Och det är därför som jag har tillhört dem som internt har diskuterat om inte det här bör ligga på myndigheter. Förhoppningsvis snabbas det här på nu när det än en gång finns svart på vitt att här finns brister som måste åtgärdas.”

Huh? Det har i alla fall inte jag hört tidigare — att förra biståndsministstern helt enkelt ville göra sig av med biståndshanteringen från sitt eget departement. Hon fick dessutom medhåll i SVT:s Aktuellt, där liknande tankar framfördes.

Jag har däremot pratat med statsvetaren Bo Rothstein vid Göteborgs Universitet, som sade såhär om själva idén med att UD också ska sköta en del av biståndet:

”UD har alltid varit en svår sak för de har en typ av ministerstyre som de andra departementen inte har. UD är både ämbetsverk och ett departement på samma gång. Och Utrikesministern har en särställning. Han kan ge direkta order, det som på andra ställen skulle kallas för ministerstyre. På UD är det helt okej. Men varför ska UD överhuvudtaget hantera biståndsmedel? Det måste ju bygga på att regeringen är svårt misstroende mot Sida som man tycker att man aldrig har fått ordning på. Det är konstigt att vi har två enheter – en som är expert på diplomati och en som är expert på bistånd. Men de går in i varandra. Man kan ifrågasatta om diplomater ska hålla på med bistånd.”

Argumentet för att UD ska hantera bistånd till viss del är ju att de stora FN-organen också utgör politik, och att diplomater därför bör sköta de förhandlingarna och kontakterna. Det är bistånd i miljardklassen som går till dessa organisationer.

Vad tycker då nya biståndsministern Hillevi Engström? Vill hon ha bistånd på UD, eller har hon andra idéer? Hon har meddelat att hon nu för första gången tänker uttala sig om rapporten som berör hennes departement. Men inte till SvD; utan hon ska framträda i P1 Morgon på fredag. Vi får lyssna då.

Om bloggenFölj och delta i granskningen av Sveriges FN-bistånd. Nu går SvD:s medarbetare i New York - den prisbelönta undersökande journalisten Jenny Nordberg - vidare med sitt avslöjande om hur de svenska miljarderna till FN används. Ta del av dokumenten och bidra med information och egna erfarenheter som kan ta granskningen vidare.


Mail: jenny.nordberg@svd.se

Twitter: @nordbergj, #FNSvD