Annons

Kalifornienbloggen

Erik Augustin Palm

Erik Augustin Palm

Last Gasp-mannen Ron Turner kan sannerligen leka Tetris med seriekonst. Foto: Randy Dodson/Juxtapoz.


Last Gasp heter det San Francisco-baserade förlag som sedan starten 1970 i ett sunkigt Berkeley-garage har växt fram till en av världens största utgivare av subversiv konst och alternativa serier, med den tomtelika serieentusiasten Ron Turner i spetsen. Under The Bay Areas sanna glansdagar kultiverades det fram en prunkade scen för avantgardistiska tecknare runt Turner och hans tidning Slow Death Funnies, där bland annat legenden Robert Crumb var central (liksom Crumbs egen serietidning Zap Comix).

Illustration/självporträtt: Robert Crumb.

Igår firade Last Gasp sitt välbloggade 40-årsjubileum på det eklektiska galleriet och klubben 111 Minna i downtown, med en väldig mängd utställda verk av alla de hundratals serietecknare och konstnärer som förlaget har gett ut under åren. Turner har själv kallat utställningen för ”A Who’s Who of Lowbrow Art”.

Illustration: Gary Baseman.


Illustration: Mark Ryden.

Kul är att stora etablerade medier som San Francisco Examiner och NBC Bay Area har uppmärksammat denna obskyra men likväl starkt inflytelserika institution inom amerikansk pop- och subkultur, genom intervjuer med Turner. Bland konstnärerna och serietecknarna som ställs ut på 111 Minna märks utöver Crumb bl.a. andra storheter som Gary Baseman, Mark Ryden och Juxtapoz-grundaren Robert Williams.

Amerikaner som är fans av den mer konventionella delen av seriespektrumet får istället sitt lystmäte idag, när den enorma mässan WonderCon inleds på Moscone Center i San Francisco. En gång per år sedan 1987 har superhjältefanatiker från hela landet vallfärdat till SF för att tillsammans frossa i memorabilia, pastellfärgade helkroppskostymer i spandex och papplådor med svåråtkomliga förstautgåvor. Sedan 2000 är WonderCon liksom alternativseriemässan APE dessutom filialer till Comic-Con, vilket har gjort eventen ännu större.

WonderCon i San Francisco. Foto: Rain Jokinen.

Nördstämpeln kopplad till mässor som denna har visserligen genomgått en transformering under de senaste åren, tack vare Hollywoods löpande-band-adaptioner av serieklassiker. I år närvarar bl.a. mainstreamnamn som Nicolas Cage, Kevin Smith och Jake Gyllenhaal, samt skaparna och skådisarna bakom SXSW-succén Kick-Ass, parallellt med hipsterflirtande föredrag som 20 Years of Hip-Hop in Comic Books och Queers, Comedy and Camp: LGBT Humor Comics. Men fundamentet är och förblir så (självmedvetet) übernördigt att man inte kan annat än att bli smått charmad. Eller vad sägs om science fiction-föredrag som Geek Café: State of The Genre Report och det faktum att hela kalaset avrundas med Buffy the Musical på bioduk. Geek-o-metern visar rött. Så fint, ändå.