Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Minst tre av skådespelarna som ställde upp i Marlbororeklamen har avlidit i sjukdomar som härrörs till rökning, senast Eric Lawson.

Den 72-årige Lawson som började röka när han var 14 dog för två veckor sedan men dödsfallet blev känt först nu. ”Han visste att han var fast men kunde inte sluta” kommenterade hans hustru. Lawson deltog även i anti-rökningskampanjer, som nedan, för American Cancer Society.

140127-malboro-eric-lawson-1130a.photoblog600

Dödsbudet kommer strax efter en verklig milstolpe i kampen mot tobaken, nämligen folkhälsoansvarige Luther Terrys rapport med den torra titeln Smoking and Health som lades fram i januari 1964 (mer bakgrund här).

– Jag skulle råda alla att sluta röka cigaretter, sa Terry som då var USA:s s k Surgeon General

Bevis radades upp för att tobaksrökning orsakar lungcancer och sannolikt även andra sjukdomar. Man hade misstänkt det länge men först nu kunnat belägga sambanden.

Andelen rökare i den amerikanska befolkningen har sjunkit från 42 procent i början av 1960-talet till 19 procent idag men den siffran motsvarar ändå 44 miljoner människor. 4000 personer under 18 år börjar röka varje dag och det är extra oroväckande eftersom unga löper större risk att bli fast i nikotinberoende, framhålls det i nya rapporter.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.