Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Ska man tvätta nyköpta textilier? är frågan som ställs i en artikel i Wall Street Journal-bilagan som kallas Personal Journal.

Det finns skäl att göra det, med tanke på kemikalier och färgbad, visst, det vet vi alla som känt en stickande lukt vid öppnandet av ett paket lakan t ex.

Men sedan upplyser dermatologiprofessorn Donald Belsito att man faktiskt inte har en aning om hur många människor som fingrat på eller provat ett plagg i butiken. Löss kan spridas på det sättet, liksom en del smittsamma sjukdomar, enligt honom. Likaså kan svamp (fungus) från ursprungslandet klara sig ett tag i de små påsarna som ska suga åt sig fukt inne i förpackningar.

Dr Belsito tvättar själv alla nya kläder två gånger i maskinen.

o

Så kallad ”personlig hygien” är viktigt för amerikaner och när sommartorkan sätter in gillar tv-journalister att kolla bakteriefloran ute på stan. Det kan vara kvinnofötter i flip-flops, perrongerna i tunnelbanan, golvet inne på gym etc.

Ganska äckligt.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.