Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON En expedition med isbrytaren Oden som börjar den 29 juli och pågår fram till den 31 augusti blir första konkreta resultatet av ett nytt samarbetsavtal mellan Sverige och USA på polar- och klimatforskningsområdet.

Från svensk sida undertecknades avtalet av ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och i pressmeddelandet säger hon:

– Genom att samarbeta kommer vi få ut mer forskning för pengarna. Den svenska isbrytaren Oden kan genom att användas av flera länder göra polarexpeditioner med tätare mellanrum, fler mätningar kan utföras och forskarna kan bilda nya samarbeten. Det kommer gynna forskningen, klimaten och skapa jobb,

Och, får vi veta vidare, den modernt utrustade Oden har gjort Sverige till världsledande på polarforskning. Här länk till polarforskningssekretariatet.

o

En tvådagarskonferens om Arktis ordnades på House of Sweden i Washington tisdag-onsdag, The Arctic – Hot or Cold? med anledning av det nya avtalet och att USA tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i två år framåt.

Ambassadörerna Björn Lyrvall och Mark Brzezinski skrev en gemensam artikel i Politico, rubrik Protecting Our Shared Arctic.

o

En fotoutställning Steps Forward: Facing the Arctic Climate visas fram till den 13 septemer.

o

President Barack Obama tar upp klimatet vid ett tal på kustbevakningens kadettskola på onsdagen – och utmålar det som ett hot mot nationella säkerheten. Han påpekade att 14 av de 15 av de varmaste temperaturerna uppmätts de senaste 15 åren och sa vidare:

– Climate change constitutes a serious threat to global security, an immediate risk to our national security, and, make no mistake, it will impact how our military defends our country.  And so we need to act— and we need to act now.

Här en rapport i frågan från Vita huset.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.