Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det pågår ett ursinnigt positionerande bland de hittills bortåt 20 männen och en kvinna som uttryckt intresse för presidentvalet 2016.

Det första riktigt stora hindret på denna bana är scenstorleken i första debatten som ska hållas i augusti. Fox News som står värd har meddelat att bara tio får plats. Den republikanska partiledningen skickade ut en pressrelease om att man godtog detta, men surt måtte det ju vara för dem som hamnar på 1, 2 eller 3 procent i mätningarna.

Den verklige outsidern, hjärnkirurgen Ben Carson, kan ha en chans. Han placerade sig nämligen överst i en omröstning i helgen vid ett möte inom Southern Republican Leadership Conference i Oklahoma. Scott Walker blev tvåa, Ted Cruz trea, sedan kom Chris Christie och Ted Cruz, samt ännu ett snäpp ner Jeb Bush, Marco Rubio, Bobby Jindal och Rand Paul (bakgrund, här, i Politico). Enligt denna rapporten i dagens New York Times går Carly Fiorina hem i Iowa.

En spydig favoritfråga just nu är förstås HUR många republikaner som kan ställa upp, bland annat i veckans cover story i The New Yorker. Men nog måste man hålla med om att det är bättre med många kandidater i ett parti än bara en i ett land med över 310 miljoner invånare…

CoverStory-6-1-15-690-946-22120133

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.