Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON USA:s president Barack Obama gav premiärminister Benjamin Netanyahu svar på tal i en synagoga. Han sa att har gjort mer än alla andra för Israels säkerhet och är lika angelägen om att Iran aldrig ska kunna bygga en atombomb.

Det här var den fjärde gången en sittande amerikansk president höll tal i en synagoga och just denna, Adas Israel, är en av Washingtons största.

Det officiella skälet var att markera att maj är den månad det judiska arvet, Jewish heritage month, högtidlighålls, men det minst lika viktiga inofficiella skälet var att Barack Obama ville sträcka ut en hand till den judiska befolkningen där tvivel på hans Israelpolitik gror på sina håll.

Obama inledde med några skämt på temat att han kallats den första judiske presidenten. Det finns en del som inte håller med om det, noterade han apropå de envisa fördomarna om att han skulle vara muslim och född i Kenya.

De judiska väljarna röstar övervägande demokratiskt men ett växande block Republikaner i kongressen utmanar Obama och hoppas att det finns stöd att hämta bland USA:s drygt 5 miljoner judar. Ett drag här var talmannen John Boehners inbjudan till Netanyahu strax före det israeliska valet. Premiärministern tog tillfället i akt att attackera Obamas förhandlingar med Iran i hårda ordalag från talarstolen i representanthuset. Det togs inte väl upp i Vita huset.

Nu svarade Obama med att han aldrig skulle tumma på Israels säkerhet och att han – vars namn kommer att stå på ett eventuellt avtal – vill ha vattentäta garantier om att Iran inte kan utveckla kärnvapen:

– Men regeringar måste kunna vara oeniga, sa han.

Han upprepade sedan att han är för en tvåstatslösning och applåderna tilltog efter nästa replik:

– Men palestinierna är inte de lättaste att ha som partners och grannskapet är farligt.

I en längre intervju med tidskriften The Atlantic i veckan hade Obama understrukit att en majoritet av de amerikanska judarna ”vill stödja ett Iranavtal men är ängsliga precis som jag”. Han framhöll också att det inte är anti-judiskt att kritisera bosättningarna.

Efter talet i Adas Israel – med uppemot 1200 närvarande – kommenterade ett par skeptiska församlingsmedlemmar att Obama säkert tror på vad han själv säger. Men verkligheten är den att USA plötsligt samarbetar med Iran mot IS och att Israels omgivningar blir allt osäkrare.

Talet sammanföll också med den första så kallade Solidarity Sabbath. Sverige är ett av drygt 20 länder som deltar på fredagskvällen och statsminister Stefan Löfven framhöll i ett uttalande att ”det inte får finnas något ställe” där antisemitismen frodas och att antisemitismen, liksom all främlingsfientlighet, utgör ett hot mot värdegrunden som alla demokratiska samhällen bygger på.

—————-

Nedan, en postning strax före talet, så ursäkta om det är några formuleringar som kommer igen:

WASHINGTON Har aldrig haft så kort avstånd till ett evenemang jag ska bevaka – nämligen tvärs över gatan till Adas Israels stora synagoga.

Församlingen (och pressen) hade fått order att infinna sig två timmar före president Barack Obamas tal. Detta uppges vara endast den fjärde gången som en president hållit tal i en synagoga och den officiella anledningen var att högtidlighålla Jewish American Heritage Month. Men den inofficiella var väl så viktig – att nå ut till de amerikanska judarna där det råder skepsis mot hans Israelspolitik i en del kretsar.

Washington Posts Vita huset-korrespondent Juliet Eilperin sitter på andra sidan mittgången och hennes artikel om Obamas besök torde ha lästs av de flesta av de närvarande. Obamas huvuduppgift består i att knyta an på ett mer känsligmässigt sätt. För egentligen, säger många av dem Eilperin intervjuat, finns ett gemensamt synsätt i de flesta frågor mellan honom och majoriteten av USA:s drygt 5 miljoner judar. Enligt Wikipediasidan American Jews röstade 69 procent av de judiska väljarna på Obama i valet 2012.

Adas Israel är den största synagogan i Washington i den gren av judendomen i USA som kallas Conservative.

Talet strömmades live av exempelvis Jerusalem Post, läs förhandsartikeln här, där även solidaritetssabbaten nämns.

P1090286 (1)

o

Parallellt hölls en Solidarity Sabbath för första gången i över 20 länder, däribland Sverige. Ett initiativ som tagits av Lantos Foundation för att mana till enighet mot den växande antisemitismen.

Lantos Foundation grundades för att hålla den avlidne kongressledamoten Tom Lantos minne levande. Det var – och det är något alla alla svenskar borde veta – han som med outtröttligta ansträngningar såg till att Raoul Wallenbergs insatser uppmärksammades i USA. Han och hans hustru Annette tillhörde de ungerska judar som fick hjälp av Wallenberg i slutfasen av andra världskriget.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.