Annons
X
Annons
X

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON I skrivande stund har den republikanske Kentuckysenatorn Rand Paul (son till Ron) talat ensam, eller biståtts av avbytare, i över fyra timmar och tänker fortsätta tills han stupar.

Uppdatering, strax efter 23.00, börjar närma sig tolv timmar…

Drudge Report satte rubriken: Dr. Paul goes to Washington efter Jimmy Stewart-filibustern i filmklassikern Mr. Smith goes to Washington. Länk till senatens webcast, klicka på ”watch live floor proceedings”. Paul och flera partikamrater försöker stoppa omröstningen av den tilltänkte CIA-chefen John Brennan i protest mot Barack Obamas drönarpolitik. Mer bakgrund här i Washington Post. Paul inledde sitt anförande kl. 11:47 lokal tid, 17:47 i Sverige, och sa:

– I will speak as long as it takes, until the alarm is sounded from coast to coast that our Constitution is important, that your rights to trial by jury are precious, that no American should be killed by a drone on American soil without first being charged with a crime, without first being found to be guilty by a court.

o

Det är stor politisk comeback i veckan – Jeb Bush lanserar en ny bok, Immigration Wars, och tillstår mer eller mindre öppet att han funderar på valet 2016.

Det påstods att makarna Bush egentligen hade tänkt sig att den yngre sonen John Ellis Bush, inte förstfödde George W, skulle bli president. Men det blev alltså George W Bush som ställde upp och Jeb Bush fick snällt stanna kvar på guvernörsposten i Florida.

Namnet dök upp både inför 2008 och 2012 då få trodde att USA är redo för en president Bush till (personligen tror jag att den känslan kommer att hålla i sig till 2016, precis som entusiasmen inför en president Clinton till kan visa sig bli måttlig).

Jeb Bush, vars hustru Columba kommer från Mexiko, var populär i Florida och förknippades redan då med invandringsfrågan. Han förordade någon typ av väg till medborgarskap för de 11 miljonerna utan klara papper. Alltså ”illegals” med den vanligaste benämningen. Men i boken tar han ett steg tillbaka och låter mer som de militanta i den republikanska basen – och mindre som de republikanska senatorer som börjat skissa på en kompromiss, som Marco Rubio och Lindsey Graham. Fast Bush modererade språkbruket i ett par intervjuer och det fick kritiker att ropa ”flip flop” som ju aldrig är populärt.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.