Är du en Obama? Eller en Romney?

NEWPORT NEWS Två goda vänner som startade sajten Isidewith.com för att erbjuda bakgrundsinformation om valet har satt ihop följande quiz:

http://www.isidewith.com/presidential-election-quiz

Nästan 5 miljoner har deltagit, uppger de, så testa själv om dina åsikter stämmer överens med demokraten Barack Obama eller republikanen Mitt Romney.

————

Och, apropå val, ni kära läsare som uppskattar SvD har chansen att visa det… En av mina favoritkolleger, Jonas Fröberg i Näringslivsredaktionen, och jag har utsetts till finalister i tidningen Resumés journalisttävling Guldkrattan. På sant amerikanskt vis mobiliserar jag: ”I’m asking for your vote” (eller: Vote early. Vote often). Så om ni har en stund över och tror på vikten av seriös utrikesbevakning och en framtid för dagspressen:

http://www.resume.se/nyheter/media/2012/11/01/de-kan-vinna-guldkrattan/

———–

Är ”on the campaign trail”.

Fick syn på den här affischen i en näröppetbutik på landsbygden i Virginia.

Expediten berättade att folk brukar välja olika muggar olika dagar för att ingen ska kunna misstänka var de står politiskt. Själv hade hon inte bestämt sig. Hon tillhör alltså gruppen ”undecideds”. Och, jodå, hon har studerat de olika kandidaternas program. Men när tänker du bestämma dig och vad är det som kommer att avgöra? frågade jag.

– Det får jag se på tisdag, skrattade hon.

Det ska fan vara opinionsmätare (eller kandidat…) tänkte jag.

Visa kommentarer (103 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Vinprovare är ett sällsynt opålitligt släkte.In the end tycker man om ALLA viner.I just wonder why….
  Dessutom är jag fullständigt övertygad om att 7 av 10 vinprovare inte kan skilja en väl luftad KIR från en Alsace a´la 2000 kr.
  Det hela är bara sååå löjligt.

 • http://www.facebook.com/people/Michael-Carlin/619491522 Michael Carlin

  Som gammal Trierbo måste jag göra en kommentar om ditt inlägg för ett par veckor sedan: Trier grundades inte av Julius Caesar utan av adoptivsonen Octavianus (Augustus), och kurfursten i Trier var inte Pfalzisk utan utgjordes av ärkesbiskopen. Annars kul att läsa

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Eftersom SvD har varit del av kungadrevet så kan ni ju förslagsvis besvara den kritik som riktas mot media och därmed även er. På vilket sätt är det rätt att helt grundlöst ge sig på en person, oavsett om han råkar vara kung eller inte? Varför publicerar man en bild som bevisligen var ytterst amatörmässigt förfalskad? Det finns kanske ett allmänintresse, är det så?

  Det kanske också finns ett allmänintresse för om kungen kan vara pedofil, ska ni inte undersöka det? Eller han kanske har mördat någon? Vem vet, det tål att undersökas, och någon källkritik använder ni ju överhuvudtaget inte, så det är knappast något bekymmer. Jag slår var om att det finns åtminstone ett hundratal kriminella figurer där ute som är beredda att svära på att de sett kungen sticka ner både ett och annat stackars mordoffer. Det kanske t.om. finns bilder! Ett inklippt kungahuvud ovanpå en oproportionerlig kropp med skinnjacka och mjukisbyxor – det vore undersökande journalistik det!

 • Anonym

  Jag förstår inte vad som är så kränkande i mediernas rapportering. Det som är verkligt smärtsamt i den här historien är ju inte bilderna i sig, utan kungens kontakter med den undre världen.

  • Hank Wiseman

   Vilka kontakter? Har de använt samma dörrhandtag? Konstigt att republikaner är så ointelligenta? Gener…

 • Anonym

  Och det är knappast medierna som var otrogen mot sin fru.

  • Anonym

   Nu kör du cirkelbevis! Vilka kontakter? Hittills har alla ”bevis” varit förfalskade! Följer du inte med?

   • Anonym

    Om du har missat att kungens vänner har haft kontakt med den undre världen har du sovit under en sten det senaste året. Om detta har ju kungens ”mellanhand” redan vittnat om.

    • M Capensis

     Att kalla att bli utsatt för utpressningsförsök för att ”ha kontakt med den undre världen” får väl betecknas som hyfsat kreativt. Vi kanske kan införa samma benämning på misshandelsoffer också? Där är ju närkontakten ännu mer påtaglig.

 • Anonym

  SvD har i alla fall gett oss en möjlighet att framföra våra/ läsarnas åsikter, vilket få andra tidningar har. Förmodererade, inloggning via nya ID:n Facebook innebär en form av censur samt demokratur.
  Visst, en del diskussioner tenderar att hamna på sidospår men det brukar gå att rätta till
  Ingen tidning är perfekt eftersom människor är inblandade men SvD är i alla fall bättre än att klicka i 
  -Rösta; tror du bilden är förfalskad eller ej?- samt visa upp en bild som bevisligen är förfalskad.
  Usel journalistik! ”Har kungen slutat slå Silvia än? Svara ja eller nej!”
  Hoppas några ansvariga utgivare tar sig en funderare och ett allvarligt samtal med vissa journalister och rubriksättare!
  Sedan vore det även klädsamt om våra höga politiker genom det som framkommit, meddelade att de beklagade den sortens journalistik, kan väl knappast kallas ministerstyre utan ett stöd för Sveriges Författning.

 • Anonym

  Vi kan nu se vilken skada skriverierna gjort, inte enbart på kungahuset, Konungen själv eller på Regeringsformen! Hur mår resten av familjen när Konungen i massmedia utpekas som en kåt kanin? Hur kan man försvara sig mot sådant?
  -Ingen rök utan eld!-  Visst, en kvinna påstår att de haft ett förhållande! Här är naturligtvis Konungen skyldig, medan å andra sidan Assange givetvis är oskyldig!
  De som påstår att de är ”barn” till Konungen, skall Hovet tvinga alla till DNA-tester? Givetvis kommer även så konspirationsteoretikerna att påstå att testerna är fejkade. Mumma för skandalpressen!
  Republikaner som trots alla bevis på förfalskningar ändå utnyttjar dem i sin propaganda.
  3:e Statsmakten verkar nog mer som den 1:a! De behöver sällan ta ansvar för vad de skriver, man säger inte saker direkt ut utan antyder, ställer frågor som: tror ni, läsare på det här? Visar förfalskad bild.
  Konspirationsteoretikerna får mer olja på brasan.
  Däremot behövs det människor som  Carin Stenström! Någon som har access till massmedia och ryggrad att protestera!

  • bengt

   Tyvärr har du rätt i att media är den tredje statsmakten i Sverige. Det visar vilken primitiv grundlag som politikerna införde 1970 utan att fråga medborgarna. I länder med bättre grundlagar kallas media för den fjärde statsmakten då den dömande makten är den tredje efter lagstiftande och verkställande. I de riktigt bra länderna (t.ex. Republiken Kina på Taiwan) är också revisionen upphöjd till oberoende statsmakt. Så borde vi ha det även i Sverige. Media missbrukar den roll, och det meddelarskydd, de har fått alldeles för mycket.

 • Anonym

  Kul test den innehöll lite fler frågor än vanligt.
  .
  Detta resultat fick jag:  
  83%Republican
  44%Libertarian
  34%Green
  30%Democrat

  • Anonym

   Låter som ett trasigt test med tanke på din politiska position :)

   • Anonym

    Det är nog mitt ställningstagande om aborter och lag och ordning att jag glider över gränsen.

    • Anonym

     Säkert ett och annat sverige-färgat inlägg om invandring också. Situationen är annorlunda i USA med folk som tar sig dit och söker jobb, betalar skatt och allt, föder barn, och sedan upptäcks det, föräldrarna sparkas ut och och barnet får stanna.
      
     Ganska tvärt om majoritetsinvandringen i Sverige.

 • JBx

  Måste det vara en av de 2 :S?

 • Libertarian Freedom Fighter

  Klar Republican – Libertarian.

  • Anonym

   jaha?…och vem bryr sig tror du

 • MartinA

  90% Libertarian
  80% Republican
  41% Green
  33% Democrat

  • Anonym

   Således har vi bara socialister i vår riksdag skillnaden mellan hur mycket höger och vänstersocialisterna vill spendera av andras pengar skiljer en svensk 1000 lapp i månaden. Inte mycket att snacka om. (Om 1000 lappen går till bra grejer)

   • MartinA

    Från mitt perspektiv så är det libertarianska perspektivet mycket ödmjukare än socialistens/socialliberalens perspektiv.
    Dels har jag varken rätt eller önskan att kontrollera andra medborgares beteende. För mig är tvång bara moraliskt korrekt för att hindra/beivra en medborgare att skada en annan medborgare. Och för att beivra någon som bryter ett ingånget avtal. Sen, jag har bara rätt att spendera mina resurser, inte andras.
    Socialister/socialliberaler har stor önskan att tvinga andra medborgare att bete sig så som socialisten vill. En form av moralism. Och soclialister/socialliberaler har stor önskan att spendera andra människors pengar. Socialister/socialliberaler kallar detta godhet. Jag ser bara egoism och arrogans i beteendet. Goda människor delar med sig av sin egen tid och av sina egna pengar. Inte av andras. Och inte med tvång.
    Sen behöver man inte bli fanatiker. En hel del infrastruktur är till exempel rimligt att producera med tvångsinsamlade medel. Men det viktiga är att människor är medvetna om vad som görs. Att det faktiskt är ett övergrepp, tvång och brutalistet att samla in skatt. Ibland nödvändigt övergrepp. Men ändock, ett övergrepp. Den mediopolitiska klassen i sverige saknar helt ödmjukhet och saknar helt någon uppfattning om rätt och fel. Rätt är vad de kan tvinga fram. Fel är de som gör motstånd mot dem.

    • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

     Du skriver att en del infrastruktur ska produceras med tvångsinsamlade medel.

     Är inte du då som alla andra, bara att du råkar vurma för statlig infrastruktur?

     Kan du ge exempel på infrastruktur som du tycker måste finansieras med tvång? 

     • MartinA

      SvDs censor har verkligen börjat bli helt förskräcklig. Jag gitter inte diskutera mera.

   • Anonym

    vad yrar du om?

 • http://www.facebook.com/Frooooo Adam Micha

  Jill Stein skulle jag uppenbarligen rösta på…

 • Anonym

  83% Libertarian
  83% Republican
  04% Green
  12% Democrat

 • Anonym

  96% Jill stein tydligen, men 8% Romney.

  Känns som ett lite konstigt quiz dock, det kändes som att alla frågorna var designade som att om man inte var hardcore bibelälskande kristen så fanns det inte en chans att man överensstämde alls med Romney om man inte samtidigt var anti-miljö. Enda icke religiösa eller icke växthus frågorna tror jag var vård och äldrevård? Inte många ekonomiska frågor som skatteplaner och dylikt kan jag tycka. Bara bank-bailouten va?

 • Anonym

  Romney 87%
  Johnson 84%
  Goode 78%
  American voters 51%
   

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  99% Libertarian.

  Är ganska säker på att jag är 100%, men vissa frågor var inte alldeles lätta att svara på.

 • Anonym

  95% Johnson, 80% Libertarian
     Tror att problemet för mig om jag skulle välja mellan republikanerna och demokraterna är att jag håller med republikanerna i att skatterna bör sänkas och statsskulden begränsas medan jag håller med demokraterna i tex abort och giftemålsfrågor. Dvs, staten bör inte moralisera och lägga sig i så mycket, lita på individen.

  • MartinA

   Fast abortfrågan brukade vara en fråga för enskilda stater tills högsta domstolen i praktiken ändrade lagen (i roe vs wade?). Vad abortfrågan handlar om är huruvida delstaterna har rätt att bestämma om abort. Eller om den federala staten har rätt att tvinga alla delstater att abort måste vara tillåtet.

 • jan.josefsson

  Tycker Obama är bra, känner mycket för många idéer som demokraterna står för. Hade det varit som så att jag var amerikan så hade jag röstat på Obama eller någon annan bortsett från Romney…nä…Jill Stein hade nog varit mer ok.  

 • http://www.theadvocates.org/quiz_result?e=90&i=80_90.gif&p=80 Truth or Lie

  Den  gäller att göra en Quiz rätt. Ta den här:  http://www.theadvocates.org/quiz De som tar den inser att varken Obama eller Romney är i närheten av vad _medborgarna_ vill ha egentligen. Problemet är att Libertarianerna är krossade av massmedia som livnär sig på mainstream politiker.

 • Anonym

  91% Democrat
  81% Green
  30% Libertarian
  7% Republican

  Verkar stämma. För övrigt skylle NYC rösta på mig, hehe…

 • Anonym

  100% Johnson.
  Det enda jag verkar hålla med Obama om är att 2+2=4.

  • http://www.facebook.com/people/Mikael-Sundh/592110185 Mikael Sundh

    Obama skulle troligtvis svara 5…

   • Anonym

    Och Romney ”svaret ligger någonstans mellan 1 och 9″…

 • Anonym

  F.Ö ser Johnsson ut att ligga riktigt bra till överlag om man kollat på snittet av alla andra svar (från 4chan, fb, yahoo etc)

 • Anonym

  Kul sak. En annan intressant sida är http://votevotevote.net/ där man som utlänning kan ”rösta” i valet. Kolla in resultaten! Romney, only in America…

 • Anonym

  Kul sak. En annan intressant sida är http://votevotevote.net/ där man som utlänning kan ”rösta” i valet. Kolla in resultaten! Romney, only in America…

  • secret secretsson

   Jag röstade på Romney.

   • Anonym

    Jag med. Det kanske ar for att USA ar det enda landet utan en historisk tradition av en overhet som sager till folk hur de ska tycka, tanka, och rosta?

    Alltfor fa svenskar lyckas bryta sig loss och tanka kritiskt istallet for att bara svalja folkhemmet och opinionsbildningen med hull och har.

 • Anonym

  Kul sak. En annan intressant sida är http://votevotevote.net/ där man som utlänning kan ”rösta” i valet. Kolla in resultaten! Romney, only in America…

 • Anonym

  Kul sak. En annan intressant sida är http://votevotevote.net/ där man som utlänning kan ”rösta” i valet. Kolla in resultaten! Romney, only in America…

 • Anonym

  Kul sak. En annan intressant sida är http://votevotevote.net/ där man som utlänning kan ”rösta” i valet. Kolla in resultaten! Romney, only in America…

 • Anonym

  Jag ar valdigt mainstream for att vara amerikan, dock absolut ej mainstream om jag ar hemma i Sverige. Synd. 96% Romney, 74% Johnson, 34% Obama, och underbart nog 0% for den dar totala galningen Jill Stein.

  Greg Gutfeld fran Red Eye hade en bra kommentar i fredags. ”Om en person ger dig sina asikter i tva fragor och du da automatiskt kan gissa ratt pa den tredje, sa ar det dags att byta samtalspartner.” Jag instammer helt. Kanske darfor jag tycker svenska journalisters behandling av USA ar sa undermalig. Jag vet vad de ska skriva/tycka om en fraga innan de sjalva skrivit forsta ordet. FORUTSAGBART!

 • wedin.nils

  Äntligen en riktig förklaring. Och vi går mot slutet på dessa orgier i pengatryckande. När tom FED börjar bli orolig över sin balansräkning så säger det en del. Hur drar man tillbaka 11000miljarder$ utan kollaps? Vi är ute på okänd mark och det gungar under fötterna.

 • http://twitter.com/ragn01 Ragnar Danneskjöld

  Att det system vi har inte kan karaktäriseras som kapitalism är uppenbart. Kapitalism har vi när marknaderna är fria från regleringar, när priserna på alla typer av tillgångar sätts fritt. Problemen på marknaderna härstammar ur politikers vilja att ”kontrollera”, manipulera och att köpa röster med andras pengar. Den största missordningen är att det monetära systemet är felkonstruerat i grunden, där centralbanker reglerar priset på pengar och där de tillåts trycka pengar utan fysisk backning.

  • http://www.facebook.com/erik.wallenstar Erik Wallenstar

   Nej, vi har inte renodlad kapitalism idag. Vi hade det tidigare. Och det var det som orsakade kraschen.
   Nu är det socialismen som försöker rädda det som räddas kan.

   • Anonym

     Tja, Miljöpartiet och V gör knappast saken bättre med sitt klimatmantra som orsakar extremt höga kostnader för alla. Likväl som det finns fantasipengar idag, så finns det, tyvärr reella, men ändock helt fantasibaserade kostnader…

   • Anonym

     Politiker försöker styra upp vad de tidigare fått i obalans. Tror du de kommer lyckas?

   • Anonym

    När skulle vi ha haft renodlad kapitalism?
    Den senaste tidsperiod som möjligen kan komma på fråga är väl andra halvan av 1800-talet när Sverige var relativt liberalt. 1904 fick Riksbanken ensamrätt att ge ut sedlar och i och med det kunde Staten/RB använda penningpolitiska medlen för att styra ekonomin. Under hela 1900-talet har det planekonomiskt devalverats och revalverats och trixats med räntor från allt mellan 0,25 till 500%. Inte konstigt att det kraschar då och då när inte marknaden får sätta priserna.

  • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

   Meningslöst att diskutera politik i höger/vänster-skala om penningsystemet är fundamentalt trasigt och ägs av ett oligopol av centralbanker. Politiken är maktlös då skapandet av pengar ligger i den finansiella sektorn som gjort både marknaden, företag och privatpersoner beroende av dess existens. Ägarskap i skapandet av pengar > politik.

  • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

   Hur exakt menar du att centralbankspengar skapas och hur går det till när dessa omsätts och till vilka är det som dessa pengar omsätts? Jag har svårt att se att du kan mena det som du skriver eftersom det du beskriver inte kan stämma med verkligheten. Pengar skapade i Riksbanken är balansposter i interbanksystemet.

  • Anonym

   Kapitalismen i sig har ingenting med ”fria marknader” att göra, kapitalismen har med ägandet att göra, det räntebärande kapitalet och allt det bär med sig för de priviligierade få. Jo vi har kapitalism, så länge ett fåtal äger majoriteten av samhällets tillgångar samtidigt som majoriteten är tvugna att inrätta sig efter dessa kapitalister för att överleva…

   • Anonym

    En fri marknad fungerar inte utan kapitalism. Tillåts man inte behålla det man skapar eller riskerar man inte att förlora det man själv äger så har man slagit ut en stor del av de styrmekanismer som gör att fria marknader fungerar.
     
    Resten av ditt inlägg är ju bara socialistiska vanföreställningar, så de orkar jag inte ens kommentera.

 • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

  Marknaden har i princip varit rejält manipulerad i närmare ett halvsekel pga politikernas interventioner. När politiker manipulerar räntor, inför regleringar osv anpassar vi oss(marknaden) efter det. Svårare är det inte. Vi gör inte det vi egentligen skulle göra utan agerar efter en förvriden verklighet.
  _
  Till slut måste detta rätta till sig och där är vi nu.

  • Anonym

    Yepp vi lever i konsekvensernas tid helt klart! Festen är över det är bara baksmällen kvar! Man kan ju bara spekulera i hur världen kommer se ut efter kollapsen.

  • Anonym

   Och när var det sist politikerna kunde manipulera räntorna? Det är Riksbanken (och bankerna) som sätter räntorna… och inte politikerna. Marknaden sätter andra räntor (exempelvis boräntor), men politikerna lyser med sin frånvaro även där…

   • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

    Vem instiftar riksbankerna och legitimerar dem? Deras själva existens är beroende av politikerna. De arbetar på politikernas uppdrag mot deras mål.
    _
    Du tror inte att regleringar som insättningsgarantier och bankräddningsgarantier påverkar enormt?

 • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

  De pengar som centralbankerna trycker in är för att hålla storbankskartellen skuldbollning igång. Dessa är i form av digitala kontanter på centralbanken och de kommer aldrig ut från storbankskartellen monopol på digitala kontanter på centralbanken. 2008 fyllde Riksbanken t.ex på med 500 miljarder i digitala kontanter för att bankernas skuldbollning inte skulle haverera – inget av detta kom ut till allmänheten.Gjorde en video som visar detta

  http://tinyurl.com/b6tb6g4

  • http://www.facebook.com/people/Jaro-Potucek/100000669203136 Jaro Potucek

    Därför är kontanterna under avveckling. De är bara till förtret för storbankerna.

   • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

    Japp, de fysiska kontanterna (sedlar och mynt)  är till förtret för storbankskartellen men de digitala kontanterna som storbankskartellen har monopol på inom Riksbanken är grunden för storbankskartellens makt (men också dess akilleshäl – det är därför det är så tyst om de digitala kontanterna på Riksbanken). Kolla gärna videon jag gjorde:
    http://tinyurl.com/b6tb6g4

 • http://www.facebook.com/bubblan.pabostadsmarknaden Bubblan PåBostadsmarknaden

  När Romarrikets storhetstid gick mot sitt slut försökte man stötta den vacklande ekonomin med att tillverka mer pengar. Det fungerade inte:”Under 200-talet av vår tideräkning drabbades gamla världens västliga delar, Europa och Främre Orienten, av världshistoriens kanske mest ödesdigra inflation. Under ”soldatkejsarnas” epok förstördes det romerska rikets ekonomi i grunden genom en jättelik myntförsämring. ”Silvermynten” bestod till sist bara av vitkokad koppar. Stränga prisedikt visade sig meningslösa. Folk och stammar utanför romarriket samt mera seriösa handelspartner i Asien och delar av Afrika vägrade ta emot de värdelösa pengarna, de accepterade bara guld – som det var ont om. Samtidigt anfölls riket av ”barbarerna”, främst germanska stammar.”http://www.popularhistoria.se/artiklar/valutorna-som-gallt-i-europa/Vad har detta med nutiden att göra?, kan man fråga sig. Mycket, är svaret. Det som har förändrats är framför allt tekonologin för att ”tillverka” pengar. De grundläggande ekonomiska mekanismerna är sig lika. Om man tillverkar mer pengar genom att blanda ut silvret i mynt med koppar för att sedan kemiskt avlägsna kopparen från ytskiktet så att myntet fortfarande är silverglänsande eller om man likt ECB och FED tillverkar ”digitala” pengar vid ett tangentbord har mindre betydelse. Motsvarigheten till det som drabbade Romarriket sker då dollarn (och Euron) förlorar sin betydelse som världsvaluta, något som inträffar förr snarare än senare om nuvarande utveckling inte stoppas.

 • http://parasitstopp.wordpress.com/ Lincoln

  @ Patrick Sellman
  Fast det är ju tvärtom. Det är en storbankskartell som har monopol på de digitala kontanterna och och centralbankerna fyller på med kontanter för att hålla kartellens skuldbollningen igång (så att bankkartellen inte ska drabbas av bank runs). Det är kartellen som styr centralbankerna – inte tvärtom. Maastricht, artikel 104 gör det t.o.m till lag att staten ska överge sin suveränitet till bankkartellen. Staten och kapitalet sitter i samma båt och kapitalet styr.

  • http://www.radda-sverige.nu/author/patrick-sellman/ Patrick Sellman

   Och vem ger förutsättningar för detta? Återigen politikerna. Vem reglerar bankmarknaden? Politikerna igen! Ojdå vad oskyldiga de är. Faktum är att det är politikerna som tvingar in oss i dessa system där dels politiker som vanligt på vår bekostnad försöker köpa röster men det värsta är att de skapar förutsättningar för enorma överföringar av tillgångar från vanligt folk till de rika. Historiskt så är det total avreglering som är det enda som funkar. Låt folk välja vilka pengar de vill ha. Korumperas någon valuta så överges den.
   _
   Vem sa du skrev på Maastrichtavtalet? Vem kan säga upp avtalet?

   • http://cornysskugga.wordpress.com/ Nisseper

    Återigen, att politikerna gett upp landets suveränitet iom Maastricht, artikel 104, visar att det är politikerna som är marionetter åt bankernas girighet.
    Nä, att släppa loss en parasit i trädgården att fritt härja har historiskt sett aldrig varit bra (jag antar att du tar död på mördarsniglarna i trädgården och inte låter dem mumsa ”fritt”?). Råder dig att läsa t.ex Zarlenga eller Michael Hudson istället för sagor från Misses (som var finansierad av Morgan)

 • Anonym

  Jag tror att konjunkturen har vänt lite, japan och USA har tecken på att det vänder, efterfrågan börjar så smått, prylar blir förslitna och behöver bytas ut, pengar saknas inte om det finns något att investera i 

 • Anonym

  De pengar man förlorat på en spekulation är inte försvunna utan någon annan stans…

 • Gary

  Köp fastigheter ! Gud har slutat göra land

 • http://cornysskugga.wordpress.com/ Nisseper

  @ bigson16
  Men det är ju inte pengar. Allt som står på kundernas konton är bankernas skulder på pengar. – så det är ett  pyramidspel baserat på ”Vi låtsas att det inte kan bli bankrusningar”. Pyramidspel är kända för att  försvinna ”någon annan stans… ”  Jag skulle rekommendera dig att kolla på:
  http://tinyurl.com/b6tb6g4
  Det förklarar hur pyramidspelet är byggt på att skapa alltmer bankskulder som aldrig är tänkta att betalas till kontokunder.

 • http://profiles.google.com/160838 Jacob Hallén

  Värdet på allt som producerats ska fördelas på de pengar som finns i omlopp. När centralbankerna trycker stora mängder pengar så ger det upphov till inflation. Det kan dröja ett tag innan det syns exakt var inflationen blir som störst, men att den kommer kan man vara säker på. Vi har inte haft stora produktivitetsökningar de senaste 5 åren, så det finns inte fler varor och tjänster att slå ut de nya pengarna över.

  • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

   Hur menar du att pengar skapade i Riksbanken kan komma ut i ekonomin genom RIX-systemet, kan verkligen detta vara som du beskriver? Nej givetvis inte! Pengar skapade i Riksbanken är balansposter för att balansera bankernas kreditbildning. Pengar som krediter skapar deflation efter skuldmättnaden eftersom pengar har en kostnad av ränta som ligger utanför sitt eget skapade nominella belopp.

   • Anonym

    Dina svar är intressanta och, så vitt jag förstår, välinformerade. Jag önskar dock varje gång jag läser inlägg av dig att du utvecklat ditt resonemang och förklarat din argumentation så jag, som inte är ekonom, kan förstå. Dina svar är som utmärkta synopsis eller abstract för ett mini-föredrag eller ett längre inlägg jag gärna skulle ta del av. ;-).

   • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

    Pengarna behöver väl inte komma ut i den allmänna ekonomin? Om Riksbanken skapar egna monopolpengar för att balansera dåliga krediter har den mer monopolpengar och fortfarande dåliga krediter. Dåliga krediter är bostadslån på orten där den enda eller två stora arbetsgivarna drar ner/konkar. Staten får problemet genom lönegarantin under en period, men livslånga hypotekslån till vanliga löntagare är osäkra fordringar. Flockbeteenden är inget skydd, det är ändå någon som ska betala till slut.

 • Markus Åvall

  ”Värderingar som lämnat jordytan har en tendens att återvända”

  Vore intressant att få höra vilka värderingar som är så höga. Även om börsen inte är lågt värderad så är den knappast övervärderad. Råvarorna håller sig på rimliga nivåer och fastighetspriserna har haft en hälsosam avmattning i de flesta länder (Sverige undantaget).

 • Anonym

  Och därför måste vi göra den kommande kraschen ännu större genom att införa det gröna ”som i pengar” klimatsmarta energiskiftet som är till för att lösa ett problem som överhuvud inte existerar annat i huvudena på våra politiker och hos miljönisse-forskarna.
  Härligt nytryckta pengar utan någon som helst uppbackning.
  P.S. Det har inte varit någon global uppvärmning på över 15 år.

 • Anonym

  ”Men hur ekonomin egentligen mår vet vi först när alla livsupphållande
  åtgärder dras tillbaka och vi återgår till något slags normalläge.”

  Att centralbankerna vräker ut pengar är det nya normalläget. Det kommer att fortsätta så här ett bra tag till.

 • Anonym

  ”Räntan på företagsobligationer med hög risk är nere på samma låga nivåer som före finanskrisen, medan lån med slappa krav på återbetalning slagit nya rekord” – skriver Cervenka och har därmed bevisat att han lever på en annan planet än vi företagsledare i Sverige. Räntan på företagsobligationer för icke blue chips ligger på över 7,5 % och är många gånger uppe och tangerar 10 % – anser denna leksaksekonom detta för ”billiga pengar”.

 • Anonym

  Detta ekonomiska och politiska vansinne fortsätter medan politikerföraktet leder till att Europas medborgare vänder sig till andra alternativ.

  Ett alternativ till det etablerade politiska systemet är extrema partier.

  Denna utveckling tenderar att likna den innan WW2. Denna utveckling är mycket farlig och grovt underskattad!!!!!!

  • Anonym

   Kan hålla med om politiskt och ekonomiskt vansinne. Att utvecklingen/historien tenderar att återupprepa sig stämmer till viss del, men den har alltid nya parametrar. Jag tror att det är de etablerade partierna som leder denna extrema utveckling (med nya extrema företrädare), med stora förändringar som vi historiskt aldrig sett tidigare. Det är de etablerade partierna som förändrar Sverige och Europa utan självkritik med deras ”goda” intentioner och okunskap av mänskligt beteende. De sk extrema partierna är i dagens läge konservativa och vill skynda långsamt. 

 • Anonym

  Man kan fråga sig vilket som är värst. Att ”superekonomerna” utan vetskap leder oss in i fördärvet eller om dom gör det med vetskapen :)

 • http://profiles.google.com/ime40se Marie Ericsson

  Hyperinflation och demokratins undergång. Det är vad som väntar oss på grund av att vi så okritiskt lät politikerna avreglera finansmarknaderna. 

  • http://cornysskugga.wordpress.com/ Nisseper

    De pengar som centralbankerna trycker in är för att hålla
   storbankskartellen skuldbollning igång. Dessa är i form av digitala
   kontanter på centralbanken och de kommer aldrig ut från
   storbankskartellen monopol på digitala kontanter på centralbanken. 2008
   fyllde Riksbanken t.ex på med 500 miljarder i digitala kontanter för att
   bankernas skuldbollning inte skulle haverera – inget av detta kom ut
   till allmänheten.Gjorde en video som visar detta

   http://tinyurl.com/b6tb6g4

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  ”Faktorer som pekar på ett mer positivt läge……” Som när glödlampan lyser starkare precis innan den slocknar? Är finansmarknaden inne i ett så hysteriskt läge att den håller på att lätta från verkligheten, när sen bubblan briserar  blir konsekveserna så absurda att man blir tvungen att deleta alltihop och återgå till verkligheten dvs producera varor, tjänster, välstånd och framtidstro för oss på marken.

 • Anonym

  Klart att priset på pengar (räntan) är så låg när det numera kan skapas obgränsat med krediter. 

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Ahlstrom/100001620480800 Lars Ahlström

  Imbecillt att tro att nyliberalismens avarter kan botas med mer nyliberalism och ännu mindre kontroll från folket.

  Ta reda på vad som hände i Riksbanken i November 1985 då de folkvalde fördes bakom ljuset av K-O Feldt(neolib), Erik Åsbrink(neolib) och Bengt Dennis(neolib).

  Och vad var det för osande mörkröd KOMMUNIST som satte sig emot detta galna spektakel? 
  Olof Palme. Så hur expedieradas han av de betydande makterna? Avrättning.

  Nu sitter ni i en sits där ni skall ta ansvar för det kommande släktet, barnen, genom att…
  INTE ge dem bostäder (edra spekulationsfavoriter)… 
  INTE ge dem riktiga jobb (nyliberal enkel funktion, ger billigare arbetskraft och högre profit)…
  INTE satsa på deras fritid med ungdomsgårdar… 
  (FRITID???  Jobba livet ur sig skall de! Ungdomsgårder = skatt, och det är Den Ondes huggtänder!!!)

  Imbecillt att tro att en okontrollerad marknad kan leda någon annanstans än i snabbt fördärv. 

  Återta den demokratiska makten över kapitalet.
  Inför skuldfria pengar.  

  Sluta upp med att skapa kontanter genom att manipulera folket att skuldsätta sig och sen trycka upp nya slantar med underskriften på lånekontraktet.  

  Sluta upp med att vara så förbannat egocentriska och försök stoppa in en tändsticka och BÄND upp ögonen för det lidande ni skapar med era fantasier om evig rikedom.  

  Producera lokalt.  Producera grönt.  Människor trivs bäst av samarbete – inte av skoskav och konkurrens.
  Konkurrens hör endast hemma i utvecklingsavdelningar och R&D-centers på företag. I syfte at skapa bättre och effektivare produkter. Det hör INTE hemma i det civila samhället. Där skall vi trivas med varandra inte se varandra som hot. Sånt beteende föder hat. Nyliberalism föder hat.  det ser man inte om man, fånigt leende, går och sover.

 • Anonym

  Som vanligt en bra artikel av Andreas Cervenka.
  Någon återgång till en ”normal” penningmarknad lär inte inträffa förrän Europrojektet har baxats upp på det torra.

 • http://twitter.com/SuperSunshine21 ダニ ダール

  Känns som om vi kommer få uppleva en neokeynesiansk bakfylla inom en inte alltför avlägsen framtid.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  En inte alltför kvalificerad gissning som alla nu kan göra, är att när guld kommer på tapeten i nationella sammanhang, så är funktionen av pengar på upphällningen. Vid Davosmötet som kommer så kommer givetvis en världsvaluta att lanseras av bankerna, för att rädda bankerna, eftersom detta är vad allt i dessa politiska system går ut på, alltså att rädda bankernas makt över allt och alla.
  Egentligen så kan alla få det bättre genom en omfördelning utan att någon alls behöver lida ett dugg, utom den krympande 1% av befolkningen i landet som redan nu äger mer än en växande 50% andel av förmögenheten, men det går inte i det innevarande systemet. Våra politiker är i allt väsentligt bara ombud för att bevara det innevarande systemet mot människor och samhället.
  I detta innevarande BIS och IMF system kan nu allt bara bli sämre för människor och samhällen, detta eftersom syftet med systemet är att främst bevara sig själv, istället för att främst vara ett verktyg till nytta för människor och samhällen, den skillnaden och dess innebörds konsekvenser betyder nu allt. Den innebär att vi nu kommer ha ett samhälle som räddar banker från människor på människors bekostnad, istället för att ha ett samhälle som räddar människor från banker och deras ”leva på andras arbete” verksamhet

 • Anonym

  Håller med om att man hade förväntat sig fler och högre riktiga toppnoteringar. Finns denna statistik för svensk regering också?  Det kanske är minusnetto! Men det är ju viktigare att känna till skulderna. Egentligen borde hela riksdagen redovisa sina skulder/tillgångar.

 • Anonym

  Hur ser det ut i övriga EU-länder?

 • John Doe

  Vill du bygga en förmögenhet är politiken en mycket bra väg: http://banksnack.blogspot.se/2013/01/alla-djur-ar-jamlika.html

 • Anonym

  Vad har grannen ”det berömda nyckelhålet”,Jante och avvägning!

 • Y2KK

  Man kan bara vara evigt tacksam att regeringen gjorde exit ur SAAB i tid. Vilket mardrömsscenario om man hade suttit fast i VM:s klor nu, gissa vem som hade fått stå för pengarna då …

 • klafs

  Frågan är väl vart alla pengar som kom in från olika håll gått.. Och om han lyckats plocka ur pengar ur saab under tiden. Dvs om han nu trots de ”jobbiga” finansiärerna och andra som vill ha pengar , vilket säkert är det som gjort honom gråhårig, trots det lyckats placera kosing utom räckhåll som han sedan kan leva av.

 • Anonym

  Du låter ju så övertygad att du snart även vill hävdar att det var Lettström som är bedragaren i den här soppan. Även som otrogen make! Jag betraktar dig med upphöjt lugn lilla du. Se så, lugna ner dig nu. Jorden går inte under när Sverige inför republik.

 • Anonym

  Där kom den! En liten republikan som tror att förfalskade bilder skall medföra införande av Republiken! 
  Med samma fula argumentationstaktik kan ju journalister få tips på att Edvin T brukar sätta på tackor hos en bonde. Har du slutat med det? Svara ja eller nej! Har du varit med och sett Konungen vara otrogen, eller lyssnar du bara urskiljningslöst på elaka rykten?
  Ge dig!
  Sverige går inte under för att adv. Althin inte blir president nästa år heller.

 • M Capensis

  Enbart det faktum att Althin är ordförande för republikanska klubben är skäl nog att vara monarkist.

  Väljer man att försvara den som mördat en arbetskamrat och kollega, så har man ett synnerligen osunt förhållningssätt till pengar, berömmelse och prestige.

  En mycket obehaglig människa.

 • Anonym

  Nu är du lika yr i mössan som minister Ringholm på presskonferens. Problemet för förnekare är att det finns vittnesbörd i frågan om kungen var otrogen eller ej. Nämligen kvinnan i dramat. Känn på den, din lustigkurre där.

 • Anonym

  Kvinnan? Om du menar stalkern som en gång var en vacker, lite mörkhyad kvinna men nu är en bitter tant, jo, henne känner vi väl! 
  Om du inte är medveten om det så finns det en ordentlig förteckning på de som anser sig vara barn till förre kungen, gifta med Silvia, utomäktenskapliga barn till Konungen. Psykfall! Livvakterna har bilder och andra uppgifter på dessa som alltid försöker ”bevisa” att de har Rätt!
  Yttra dig inte om det du inte förstår!

Reportage

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

”Det finns inte någon åsiktskorridor”

BRÄNNPUNKT

Myt som stryper debatterna.

Världsnyhet kom
från svensk flygsajt

”Fick sitt genombrott när MH370 försvann”

Rånare slog ner personal vid rån

Stockholm

Fyra män slog till mot guldbutik.

Här tas småstadens fördelar tillvara

tips

Stadskärnan består av väl bevarade hus.

”Som att se Zlatan drämma in självmål”

krönika

Bilen som gör en Golgatavandring.

Ny studie: Svenskar dåliga på anpassning

Så förhåller sig svenskarna utomlands.

Se Måns Zelmerlöws första Idol-audition

”Heroes”- hjälten inledde karriären med ”Hero”.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.