Annons

VM-bloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

I dagens stora reportage om Spanien hänvisar jag till ”Los Secretos de La Roja” som tar läsaren med bakom kulisserna hos det spanska landslaget.

Boken, som är skriven av journalisten Miguel Ángel Díaz på Marca, är verkligen fullproppad av roliga anekdoter där spelare och ledare berättar själva om händelser som vi utomstående inte haft någon aning om tidigare.

Som till exempel att en av europamästarna från 2008 kallas för ”Zlatan”.

Joan Capdevila och Santi Cazorla är oskiljbara i klubblaget Villarreal. Vännerna verkar ha spelat en hel del Play Station ihop under åren.

Santi valde alltid Inter och jag Manchester. Han vann över mig nästan hela tiden, för att jag är oduglig, och varje dag öste Zlatan Ibrahimovic in mål för honom, berättar Capdevila.

Joan spelade med 22 olika lag men han slog mig inte med något. Jag spelade alltid med Ibra högst upp och han förstörde honom totalt, säger Cazorla.

När det svenska landslaget kom för att spela EM-kvalmatch i Madrid i november 2007 såg Capdevila till att byta tröja med den svenske anfallaren.

– När jag kom tillbaka till Villarreal gav jag tröjan till Santi före träningen och han blev jätteglad, säger Capdevila.

– Sedan dess kallar han mig Zlatan. Men vi spelar inte längre för Joan sa att det inte går, säger Cazorla.

Jag tänkte portionera ut lite anekdoter från boken under turneringen. Som till exempel om hur en av spelarna förlorade 1000 euro på kortspel under EM, om Luís Aragonés roliga och omtyckta motivationstal, om de vilda kvällarna på rum 422, och om när Spaniens kung påpekade att bucklan stank av alkohol dagen efter hemkomsten från Österrike.

Boken är som sagt en guldgruva.

Klockan fyra är det dags för Vicente del Bosques första VM-match som förbundskapten. Spanien möter Schweiz i Durban, dock utan Zlatan” Cazorla som inte togs ut i VM-truppen.