Annons

VM-bloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

Under måndagen kommer en dröm att gå i uppfyllelse. Vicente del Bosque lovade för längesen sin son Álvaro, som har Down’s Syndrom, att han skulle få åka med i bussen genom Madrid om det gick bra för Spanien i VM. Álvaro har också tjatat och tjatat på sin pappa om att han vill träffa sin idol Xavi. Det får han göra. På bussen.

Guldjublet.

Jag är svag för män som gråter. Och jag är svag för  Iker Casillas (det har ni väl räknat ut vid det här laget. Och jag vet att det är kört. Här finns rörliga bilder av kyssen.)

Att se målvakten brista ut i gråt när Iniesta gjorde målet var så vackert. Och igen när han lyfte bucklan. Ansiktet blev en enda stor grimas och han kunde inte hålla tillbaka tårarna. Fint.

Och mitt blödiga hjärta klarade knappt av när Iniesta efteråt tillägnade finalmålet till sin döde vän Daniel Jarque, Espanyolspelaren som så plötsligt gick bort förra sommaren efter en hjärtattack.

Apropå ”Andresito”, låt mig få dela med mig av några intressanta citat som jag hittade häromdagen i boken ”Hablamos de fútbol”.

– Jag visste från ung ålder att jag inte skulle bli stor och stark men det har aldrig varit någon nackdel på planen. Huvudet är det som spelar roll. I fotboll behöver man mer intuition än styrka.
– Presspelet gör det hela tiden mer komplicerat på planen så därför har jag alltid en extra passning, en alternativ utväg, i huvudet.

Iniesta utsågs till matchens lirare (Puyol, Cesc och Piqué stormade presskonferensen under högljudda former) men det blev Diego Forlán som röstades fram till VM:s bäste spelare. Uruguayanen fick 23,4 procent av rösterna. Tvåa kom Wesley Sneijder och trea David Villa.
Thomas Müeller vann guldskon tack vare sina fem mål och tre assist. Iker Casillas fick guldhandsken.

Nu sitter jag i den mixade zonen och väntar på segerrusiga spanjorer (spelare, journalisterna är redan här – med rödgråtna ögon). Jag lämnade den här texten strax efter slutsignalen. Här kan ni läsa den text jag skrev före avspark. Den gick under arbetsnamnet ”Så vann Spanien VM”. (Självklart hade vi förberett en ”Så vann Holland VM” också.)

Mitt flyg lyfter om sju timmar. Jag räknar inte med många timmar sömn.

"Johanna, den där bläckfisken verkar vara en jäkel på att tippa!"