Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kalla

Sveriges Charlotte Kalla, följd av Norges Therese Johaug och Astrid Uhrenholdt Jacobsen i skiathlontävlingen på Lugnets skidstadion på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Trogna läsare av den här bloggen minns kanske när jag tillsammans med två väninnor skäggkuppade i Bore Cup 2010. Anledning? Tävlingsdistansen för herrar var 10 km och endast 5 km för damer.

Eftersnacket blev stundtals hetsigt och ganska infekterat. Några blev väldigt upprörda och menade att vi hade utnyttjat ett fint arrangemang för att få publicitet, i onödan dessutom eftersom damer var varmt välkomna att ställa upp på den längre distansen som enligt somliga var en ”öppen klass”. Hmm, då kan man ju stilla undra varför den öppna klassen inte heter just ”öppen klass” och inte ”10 km herrar”?

Men, hur som helst. Nu pågår VM i Falun för fullt och jag noterar att i stort sett samtliga damlopp är kortare än herrarnas. Bortser vi från sprinten och sprintstafetten så ser mästerskapsdistanserna ut som följer:

Herrar: 4×10 km stafett, 15 km, 30 km (skiathlon) och 50 km
Damer: 4×5 km stafett, 10 km, 15 km (skiathlon) och 30 km

Hallå?! Har vi inte kommit längre än så här när vi skriver 2015? SvD tar också upp frågan i dagens papperstidning. Inte springer dameliten delar av distansen under Stockholm Marathon. Visst, någon hänvisar säkert till ”tradition” och i begynnelsen var damerna inte ens med i det officiella svenska mästerskapet i längdåkning. I långlopp som Vasaloppet kom det att dröja mycket länge, till 1981, innan damer tilläts delta. Men nu är de med och åker den fulla distansen, om de vill.

Orkar inte Kalla och gänget åka en femmil i ett mästerskap? Jodå, det gör de säkert. Om jag får önska, helt ödmjukt, så åker damerna och herrarna samma distanser i nästa mästerskap. 

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv