Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

baconegg

Vad är det egentligen som gäller – är LCHF den bästa dieten eller inte? Petra Kindlund svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra!

Jag är något förvirrade gällande det som har tagits upp i veckan angående rapporten från SBU och LCHF-dieten. Vad var det egentligen som de kom fram till i rapporten? Kan man nu säga att LCHF är den absolut bästa dieten för att gå ner i vikt?

/Linda

SVAR:

Hej Linda!

Jag vill börja med att poängtera att det här med kost är något som är väldigt individuellt och att det som fungerar för någon inte nödvändigtvis behöver vara rätt för någon annan. I rapporten från SBU har man jämfört resultaten från flera forskningsartiklar om olika dieter och resultaten är helt klart intressanta. Man ska dock vara uppmärksam på att flera studier som har granskats i rapporten främst är gjorda på en lågkolhydratkost, det vill säga en diet där man enbart minskar kolhydratmängden men inte ökar mängden fett.

LÄS OCKSÅ: Experter: ”LCHF den mest effektiva dieten”

Resultaten visar att en lågkolhydratdiet är mer effektiv under en kortare period, men att det på lång sikt inte är någon större skillnad i jämförelse med en lågfettdiet. Det beror troligtvis på att en diet utan kolhydrater kan vara svår att följa i längden. I forskningsstudierna som SBU rapporten har tagit upp har det inte heller tagits hänsyn till kvalitén på kolhydrater eller fettet, utan det har endast jämförts energiprocent kolhydrater, fett och protein. Självklart är det en skillnad på om man äter långsamma kolhydrater istället för snabba kolhydrater som socker, vitt bröd och vitt ris, men det har inte alla studier tagit hänsyn till.

LÄS OCKSÅ: ”LCHF-dieten får dig att lukta kattpiss”

När det kommer till kost är det allra viktigaste att man måste hitta en väg som fungerar för en själv och som blir långsiktigt. Att äta en strikt diet fungerar för de flesta enbart under en kortare period och leder oftast till att man efter ett tag tröttnar och kommer tillbaka till gamla dåliga vanor. Det gäller att istället hitta en balans som håller i det långa loppet.

Hälsningar,

Petra Kindlund

LÄS OCKSÅ:LCHF-dieten gör det tungt att träna”

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv