Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Två Hollywoodstjärnor styr just nu drönare i krig långt borta – dels Anne Hathaway i pjäsen Grounded i New York, dels Ethan Hawke i filmen Good Kill.

På Public Theater är det ingen mindre än Julie Taymor (slog igenom på allvar med Lion King) som står för scenografi och ljudeffekter i George Brants drama om en kvinnlig stridspilot som blir gravid och förflyttas från Irak till en bas hemma i USA – i vad som kallas ”Chair Force” där hon dirigerar drönarattacker.

I filmen Good Kill som gick upp i helgen är det Ethan Hawke som är den ensamme piloten och familjefadern som börjar ifrågasätta vad han håller på med. CIA finns i bakgrunden och problem uppstår i äktenskapet. Ingen publiksuccé dock, hamnar först på 35:e plats på listan över helgens mest sedda filmer. ”Snyggare men mästrande” tyckte NPR:s filmkritiker i en jämförelse med American Sniper i sin recension. Här, på svd.se, en artikel som jag skrev nyligen om den växande kulturgenren USA:s krig. Dessvärre högaktuellt med händelseutvecklingen i Ramadi i Irak. Och, också för att flera av de republikanska troliga kandidaterna plötsligt anser att invasionen av Irak var ett misstag.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.