Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON 25 miljoner dollar på 14 månader – det är vad makarna Clinton drog in på sitt munläder, sina kunskaper och sin berömmelse.

Men detta var bara betalda framträdanden, inte tal som Bill eller Hillary Clinton höll till förmån för familjestiftelsen Clinton Foundation.

Uppgifterna återfinns i det material som Clintons lämnat över till federala valkommissionen. De angav sin samlade förmögenhet till mellan 11 och 53 miljoner dollar (mer precist behöver det inte vara).

Hillary Clinton tjänade lite mindre, 12 miljoner dollar mot expresidentens 13,5 miljoner dollar. Men så är det ju han som ”måste betala våra räkningar” som han sa nyligen. I samma intervju med NBC News tillade han att han jobbar mycket med bakgrundsresearch till talen.

Det rör sig i allmänhet om arvoden på mellan 250 000 och 300 000 dollar, men Bill Clinton fick en halv miljon dollar eller motsvarande 3,5 miljoner kronor vid tre tillfällen förra året. Ett sådant var deltagandet i EAT The Stockhom food forum i maj 2014. Enligt sajten eatforum.org blev det en ”unik” möjlighet för runt 500 experter och aktörer inom forskning, företagande, politik och civilsamhälle för ”interaktiva diskussioner om lösningar för en hälsosammare och mer hållbar livsmedelsförsörjning”. Bill Clinton listas som huvudtalare jämte professor Tim Lang från Centre for food policy vid City University i London.

Alla framträdanden redovisas i två tabeller på Politico, här, som också kan meddela att makarna betalade ungefär 30 procent i skatt. Det anses högt och beror på att mycket av deras tillgångar finns på vanliga bankkonton. Hillary Clinton fick också 5 miljoner dollar i royalty för sin senaste bok.

Wall Street Journal har sammanställt hushållsinkomsterna under flera år och i artikeln anges att de kunnat raka in minst 130 miljoner dollar efter flytten från Vita huset i januari 2001, fast då hade de rejäla notor från advokatfirmor de anlitat i samband med de olika affärerna:

BN-IL475_clinto_G_20150516003205

o

Det hela uppmärksammas av flera skäl. Naturligtvis för att det visar vilka belopp det handlar om för ”speakers” på den här nivån, men också för att makarna numera tillhör de rikas skara trots Hillary Clintons gnäll förra året om att de var luspanka när de lämnade Vita huset – och nu profilerar sig som medelklassens främsta förkämpe. Som kontrast kan nämnas att den mest populäre republikanske kandidaten för ögonblicket, Marco Rubio, har skulder på villan och måste betala på studielånen.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.