Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON – Varför skulle han välja islam av alla religioner? Han är ju vit! säger pappan Aasif Qu’osby när han får veta att hans barns favoritlärare är muslim – och han tillägger sedan att mormonkyrkan är väldigt populär bland vita nuförtiden.

Det rör sig om en ny komediserie i typiskt amerikanskt sitcomformat med pappa-mamma-pojke-flicka i typiskt välmående villaområde.

Familjen heter Qu’osby, inte Cosby eller Bunker, och serien heter inte All in the Family utan Halal in the Family. Hittills bara fyra stycken fem minuter långa avsnitt som sänds på sajten Funny or Die. Småkul. Inte direkt Archie Bunker-nivå än, men några goda skratt åt fördomarna och åt FBI. En av producenterna, Aasif Mandvi , poängterade i en artikel i Variety (här) att det naturligtvis rör sig om djupaste allvar. Endast 27 procent av amerikanerna har en positiv syn på muslimer idag, sa han och fortsatte att debatten ”…has been hijacked by the media, by politicians for their own purposes, and the answer is to be afraid”.

YouTube Preview Image

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.