Annons

Henrikssons USA

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det blir ett kapitel om hemlandet USA när amerikanska Human Rights Watch, HRW, sammanställer sin rapport om människorättsläget i världen.

Fler människor sitter proportionellt sett i fängelse i USA än i något annat land, 1,6 miljoner. Enligt HRW bryter man mot flera principer i folkrätten: mycket långa straff, straff utan utsikter till frigivning, unga brottslingar behandlas som vuxna – och nu, på senare år, en växande andel äldre interner.

HRW tar också upp ett nytt fenomen som inte uppmärksammats så mycket, nämligen att det numera finns över 250 inrättningar där immigranter tas om hand. Förra året deporterades nära 400000 personer via US Immigration and Customs Enforcement, ICE, som liknas vid en ny hemlig polis av talesmän för invandrargrupper.

Avsnittet om USA i 2013 års upplaga av World Report här. Och hela rapporten kan laddas ner här. 90 länder granskas och HRW-chefen Kenneth Roth inleder med The Day After om vad som händer två år efter den arabiska våren. Sverige omnämns på några få ställen, bl a på sidan 477 om att 235 deporterats till Kosovo.

Om bloggen

Karin Henriksson är SvD:s korrespondent i Washington sedan 1992.

Dessförinnan arbetade hon på många olika redaktioner i Stockholm samt i Bryssel och frilansade från USA åren 1987-92.
Det bästa med USA-jobbet är variationen, tycker Karin, med allt från stora världsnyheter till små kulturhändelser. Den som är intresserad av samhälle och politik kan inte önska sig något bättre än att bo i supermaktens huvudstad.


Utöver jobbet ägnar sig Karin åt litteratur, film, matlagning och uppskattar särskilt mångfalden och den vidunderliga naturen i USA.

Karin Henriksson har skrivit fyra böcker:
Jag kan inte sova (2007)
USA - så funkar det (2008)
En droppe svart blod (2013)
Reagan - En kontroversiell ikon (2015)

Bloggen handlar om presidentvalet, om debatten, om sakfrågorna, om väljarna och om knäppa saker som ständigt poppar upp i amerikansk politik.