Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Triathlon

Att ägna sig åt uthållighetsidrotter som triathlon har blivit allt viktigare för svenska män. Foto: Colourbox.

Den svenske mannens stolthet ligger inte längre i utseendet – utan i de krävande idrotterna han utövar, däribland uthållighetsprövningar som långdistanslöpning och Ironmanlopp.

Det läser jag i en färsk undersökning gjord av Discovery Channels Species-studie där över 16 000 män (1 000 i Sverige) i åldrarna 18-49 år från 21 olika länder i Europa deltog. Syftet med att göra undersökningen var att utreda vad som har förändrats för män under de senaste fem åren, då så mycket har förändrats i samhället, socialt, politiskt och ekonomiskt.

Av studien framgår att det har blivit allt viktigare för europeiska män att bekräfta sin maskulinitet. Jämfört med tidigare undersökning 2007 har utseendeidealet gått från ett metrosexuellt ideal till ett manligare och mer ”slitet” ideal. Det här skiftet tror experter beror på att män allt oftare ägnar sig åt barn och hushållssysslor, roller som tidigare varit förknippade med kvinnan. Det fysiska utseendet ger därmed män möjlighet att bekräfta sin maskulinitet.

2007 uppgav en fjärdedel av männen som deltog i Species-studien att mycket av deras stolthet låg i deras utseende och att de använde mer hudvårdsprodukter än tidigare. Idag har den trenden vänt och männen talar istället om maskulinitet och styrka när de ska beskriva sitt utseende.

Det nya manliga idealet syns även i val av träningsformer, då det blivit alltmer populärt att delta i långdistanslopp av löpning, cykling och simning. Intresset för extremsporter som triathlon och Iron Man ökar också varje år med 10 procent i Europa medan gymbesöken minskar.

Jag tycker att undersökningen är intressant men tveksam till om det verkligen är så att ett fördelaktigt utseende inte längre är viktigt för svenska män. Jag tror att det här med att måna om sitt utseende alltid kommer att vara en drivkraft hos människan – oavsett kön – men att tillvägagångssättet tar sig olika uttryck i olika tidsperioder. Just nu är långlopp och andra extrema utmaningar ett populärt sätt för svenska män att måna om sig själva – tidigare var det gymbesök som gällde. Om några år kanske det är något annat som gäller. Det positiva med den här utvecklingen är ju att allt fler tränar utomhus vilket har många positiva hälsoeffekter, god hälsa borde ju trots allt vara viktigare än ett fördelaktigt utseende. Men helst vill man ju ha de båda och då är det ju helt rätt att checka ut från gymmet – eller i alla fall inte enbart hålla till där. Lite mer snorsport är aldrig fel!

Här kan du läsa hela undersökningen.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv