X
Annons
X

Ramadanbloggen

Cherin Awad

Cherin Awad

Måste bara berätta att igår var en av de vackraste dagarna i mitt liv. En av mina yngre bröder (den 18-årige chokladfantasten Mohammed) lyckades nämligen ta sin ijaza i koranrecitation igår. Ijaza är ett sorts betyg eller intyg på att man behärskar de regler som omfattar koranreciationen. Det handlar om ett komplicerat gäng regler som för många tar flera år att lära sig.

För att få sin ijaza ska eleven recitera hela koranen, från början till slutet ( genom att läsa i boken eller utantill) för en person som själv har ijaza. Min brors lärare är på besök här i Sverige nu under ramadan, men är annars bosatt i Jordanien.

Vi hade samlats i moskén på Medborgarplatsen och juste bett eftermiddagsbönen när imamen (min brors lärare) höll ett kort anförande om hur viktig koranen är för oss muslimer. Därefter tog min lillebror över. Han hade då läst det mesta för imamen (under snart ett års tid) men sparat några få sidor på slutet som han nu läste upp för de ca 200 besökare som fanns i mosken. Det var en oerhört vacker och stillsam känsla. Efter att han reciterat klart gjorde han en vacker dua, spontanbön för sig själv och alla de närvarande. Det hela tog ungefär en halvtimme.

Det var oerhört känslomässigt. Den glädje och stolthet sombesökarna kände över allas ”lillebror” gick inte att ta miste på med 200 personer gråtandes i moskén.

Total harmoni.