SvD Näringsliv om finanskrisen

Cecilia Axelsson

Cecilia Axelsson

Fungerar arbetsmarknadspolitiken inför en hotande ”massarbetslöshet”, det var frågan när SNS lockade till seminarium och trots den lutherska starttiden kl 7.45 var det fullspikat till sista plats.

Och svaret, så småningom, blev kanske snarast ett nja.

Ann-Sofie Kolm, docent vid Stockholms universitet och forskare vid IFAU, gjorde en rapp utvärdering från forskarhorisont.

Att kräva ökad sökaktivitet av de arbetslösa är helt rätt, forskningen visar klart att det fungerar. Att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen har också starkt forskningsstöd. Däremot är det knappast rätt tajming nu för att gå vidare med det aviserade fjärde steget. Eftersom det är en strukturellt riktig åtgärd på sikt kan det möjligen ändå vara lika bra att komma till skott.

Den nya åtgärden som kallas Lyft, samhällsnyttig sysselsättning för arbetslösa, däremot finns det anledning att sätta frågetecken för. Risken är att den tränger undan ”riktiga jobb”.

Och arbetsmarknadsutbildningen har regeringen dragit ner för kraftigt på. Det finns forskning som visar att det faktiskt är något som fungerar, påpekade Ann-Sofie Kolm.

Mats Kinnwall, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och Landsting, landade i sin föredragning kanske inte överraskande i slutsatsen att det är helt nödvändigt med ökade statsbidrag till kommuner och landsting. Annars väntar ”betydande neddragningar” i offentliga sektorn med risk för permanent höjd arbetslöshet.

SKL räknar också kallt med att statsbidragen plussas på i den kommande budgetpropositionen.

I Stockholms läns landsting däremot verkar krisen inte vara överhängande. Enligt landstingsdirektör Mona Boström har den bara lett till ökningstakten för både anställningar och lönenivåer har mattats av.

Eftersom den dominerande känslan i vården är risken för en kommande arbetskraftsbrist är överanställningarna konstanta, enligt Mona Boström. Hon bedömde

att det generellt finns en effektiviseringspotential på 25-30 procent. Så det är bara bra för landstingen att få lite press på sig med jämna mellanrum, ansåg hon.

Den brandfacklan hade kunnat utlösa animerad debatt, om några fackliga företrädare hade funnits med på gästlistan. Vilket det alltså inte gjorde.

Fler bloggar