SvD Näringsliv om finanskrisen

Cecilia Axelsson

Cecilia Axelsson

Ljusbärarna i krisen blir allt fler.

Arbetsförmedlingen spår en arbetslöshet på 11,3 procent nästa år. Då är 539 000 personer utan jobb.

Men prognoschef Tord Strannefors säger ändå vid tisdagens presskonferens att han kan se ljuset i tunneln. Under andra halvåret 2010 stabliseras trots allt läget på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv ser det ekonomiska läget som väntar som en ”slakmota” – en sådan där seg svagt lutande uppförsbacke i längdspåret som stockholmare pga snöbrist sällan får njuta av.

Konjunkturen har bottnat i stora delar av exportindustrin och det finns faktiskt företag som rapporterar om tecken på återhämtning.

Företagarpanelen som tillfrågas inför konjunkturrapporterna blir också alltmer optimistisk. Visserligen är det fortfarande fler som räknar med att dra ner på antalet anställda än motsatsen. Men nu vinner de bara med knapp marginal.

Återhämtningen blir långsam och mödosam, poängterar Svenskt Näringsliv, som inte heller utesluter ”omfattande bakslag”.

Men även om ljusglimtarna blir allt fler handlar det inte några strålkastare som slås på. Både Arbetsförmedlingens och Svenskt Näringslivs prognoser pekar också på att vissa partier kommer att ligga i betydligt djupare skugga. AF spår en ungdomsarbetslöshet på 35 procent och ett mycket tuffare läge för industrin än tjänstesektorn. Svenskt Näringsliv ser en tilltagande regional obalans. I de senaste lågkonjunkturerna har industrilänen varit snabbast i uppgången. Den här gången blir det tjänstelänen som tar täten.

Fler bloggar