Bokmässebloggen

Adam Svanell

Adam Svanell

Varsågod, här är den definitiva summeringen av årets Bokmässa från Adam Svanell och Elise Karlsson:

Årets selfie: Anders Q Björkman och Peter Englund.

Årets signeringskö: Ulf Lundells. Trots att han inte ens pratade om sin nya bok, och trots att den mest verkar bestå av gamla tidningsurklipp, gav Lundell upphav till rekordlånga köer.

Årets minst upplyftande: Seminarierna om politik. Vare sig det gällde migration, arvet efter den arabiska våren eller mediernas förhållningssätt till SD präglades diskussionerna av nattsvart hopplöshet och pessimism.

Årets oväntade bestseller: H:ströms nytugåva av Simone Weils ”Om de politiska partiernas allmänna avskaffande”, skriven under andra världskriget och med slutsatsen att parlamentarismen är körd. Kopplingen till punkten ovan är förhoppningsvis en ren slump.

ken klas

Årets utbud av mat: Trekantsmackor.

Årets mätare på läget i branschen: Att maten på Albert Bonniers stora mingel bestod av trekantsmackor.

Årets icke-författarkändisar: Rapparna. Dogge Doggelito, Ison Glasgow och Ken Ring var alla på plats för att marknadsföra böcker om sitt liv.

Årets glesaste: Det morgonseminarium med Emil Arvidson och just Ison Glasgow på lördagen klockan tio, som förutom förlagsanställda, författarens flickvän och undertecknad bevittnades av en (1) åhörare. Unga hiphopfans har bevisligen varken seminariekort eller tidiga morgonvanor.

Årets konsumtionskritiska merchandise: Tygpåsen. Exemplifierades av Arkiv förlag-påsen, från förlaget mest känt för sin utgivning av Marx, och av Karneval förlags ”Piketty 2015”-påse.

Årets skor: Ken Rings hotellrumstofflor, som med stolthet bars såväl på mässgolvet, mingel och diverse scener.

Årets gubben i lådan: Dött lopp mellan Ian Wachtmeister, Liv Strömquist och Björn Ranelid. Vid varje givet tillfälle skymtade man minst en av dem i ögonvrån.

Fotografiet lånat, med tillstånd, från journalisten Klas Ekmans Instagram-konto.

Fler bloggar