Bokmässebloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Svenska Akademiens ständige sekreterare gästade under lördagen Svenska Dagbladets monter på bokmässan för att tala om sin bok ”1914. Stridens skönhet och sorg”. I boken lyfter Peter Englund fram en mängd européers tankar, känslor och drömmar från första världskrigets första år. Inget som återberättas är påhittat – varenda känslostämning, vartenda plagg och varenda dröm som finns i boken har Englund hittat dokumentation för. Boken, som är en utbyggd version av den som kom ut 2008,  ingår i ett projekt på fem volymer – en för varje år som första världskriget varade. För att hitta sitt stoff har han letat i brev, dagböcker och – när sådana gives – fotografier från tiden kring det första krigsåret för 100 år sedan. Englund beskriver det som att han har letat efter 1914 års statusuppdateringar, selfies och outfits.

Vår tids historia dokumenteras dock inte på samma sätt som för 100 år sedan, konstaterar han. När han 2005 reste som inbäddad reporter med amerikanska soldater i Irak noterade han att de tog en massa bilder i stället för att föra dagbok om sin vardag. ”Dagens historia skrivs helt enkelt med bildflöden”, säger han.

Huruvida denna bildflödeshistoria blir lättare att uttolka för framtiden eller ej hinner vi dessvärre inte avhandla, men vi bestämmer oss ändå för att skriva lite historia här på 2014 års bokmässa. Vi tar helt enkelt en selfie.

bild (10)

Fler bloggar