Kan du fågelljuden i nya SvD Insikt?

YouTube Preview Image

Nu stundar påskhelgen och vad passar då bättre än en stunds digital fördjupning. I nya numret av Ipadmagasinet SvD Insikt bjuder vi på en rik fågelspecial. Susanna Baltscheffsky skriver om nätverket Rapphönan och de många kvinnor som numera fågelskådar. Vi kompletterar med bilder av Yvonne Åsell och en interaktiv grafik i tre delar signerad Thomas Molén där han verkligen tar tillvara surfplattans möjligheter:


SNURRA PÅ FÅGELN

Snurra på en taltrast genom att dra med fingret och se vad en fågels olika delar heter. Få även en inblick i bofinkens bo.

LIKA SOM BÄR

Kan du skilja på grönfink, grönisiska och gulsparv? Imponera på dina vänner genom att lära dig skillnaden på våra vanligaste fåglar. Tryck på fåglarna för att få veta mer.

FÅGELLJUDQUIZ

En ljudlig utmaning! Vet du hur en rödhake, koltrast och sånglärka låter? Testa dina kunskaper och sudda fram svaret med fingret.

Appen SvD Insikt hittar du här. Botanisera gärna även bland tidigare nummer: i nr 2 gjorde vi en interaktiv prisbelönt grafik om skogens konung älgen. Här är lite mer om innehållet i nr 7 som är vårt omfångsrikaste hittills med 342 sidor. Det räcker till långt efter påska. Och missa inte att leta efter det digitala påskägget för att få en digital överraskning. Det är gömt i någon av helsidesbilderna i kultursektionen.

Visa kommentarer (58 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Jag tror att en uppdatering (rättelse) av artikeln medförde att kommentarerna associerade med den tidigare versionen därmed försvann med denna. Kommentarsassociationer uppdateras helt enkelt inte (*)

  (Jag funderade på ett svar på en kommentar jag fick. Men det känns inte längre relevant)

  ====
  (*) Det är förmodligen för komplicerat att generellt (automatiskt) avgöra om en uppdatering av en godtycklig artikel är så pass begränsad att kommentarerna fortfarande är giltiga med avseende på det nya innehållet. Den enklare lösningen, som tydligen används här, är istället att ta det säkra före det osäkra, genom att inte låta de gamla kommentarerna följa med till den nya artikeln

  • http://profiles.google.com/arkiv2001 Erin Winslow

   De hela korrupta systemet byggde på idén om en plats för varje och varje i sin plats! Lee utan tvivel uppfattat sin egen plats (på den högsta nivån i den sociala ordningen) som rätt och naturlig. Det var en självklarhet att han som rik vit man var ovanpå ALLA kvinnor och vita män (som var mindre bemedlad än han själv) och ALLA svarta människor (fria och enslaved). Det handlade om ett komplext samspel mellan många variabler kan man säga. Ras var en variabel samt som klass och kön var andra.

 • konrad gunnarsson

  Man bör även betänka att kriget i sig inte bröt ut pga slaveriet (Lincoln upphävde slaveriet legislativt först 1863)
  utan som en konflikt kring staternas självbestämmanderätt. Generalen, senare presidenten, U.S. Grant lär i sina memoarer ha uttryckt att det fanns ingen precedens i konstitutionen för att förvägra sydstaterna deras secessionsrätt, varför det hela kokar ned till en fråga om unionens vara eller icke vara…med ca 600 000 stupade.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Det är väldigt lätt att sitta här 2011 och utifrån vårt eget bagage, Första och Andra Världskriget, Koreakriget, Kongokrisen, Vietnamkriget, Järnridåns fall och de fruktansvärda konsekvenserna på Balkan av hur människor delar in andra i vi och dom, det är väldigt lätt då att ha åsikter om Robert E Lee var eller inte var rasist. I detta ligger också ett av de stora problemen med tolkning och analys av äldre händelser utifrån skrivna vittnesmål, förstahandskällor eller sekundära. All värdering och tolkning utgår från subjektiva värderingar hos betraktaren.

  Det är å andra sidan lätt att säga att Robert E Lee var barn av sin tid och de värderingar som rådde där han växte upp var helt andra än de flertalet människor har idag när de Mänskliga Rättigheterna finns.

  Problemet är att gå en balansgång genom att å ena sidan själv försöka göra klart för sig vilka subjektiva värderingar i de frågor som skall leda fram till ett svar t.ex. på frågan om Robert E Lee var rasist. Det är å andra sidan svårt att bortse från våldet då liksom nu. Själv tycker jag att Dick Harrison lyckats bra här. Bättre än de flesta andra historiker jag läst som försökt komma fram till något utan att ta hänsyn till skillnad i tid och värderingar.

 • Anonym

  Eftersom det på den tiden inte existerade någonting som hette rasist var förstås varken Robert E Lee eller någon annan rasister. Hade de fått frågan skulle de inte ha förstått den. Rasist är en etikett som klistras på personer i nutiden.

 • http://www.facebook.com/petterzon Daniel Petterzon

  Felet man gör med en fråga som denna är att man sätter moderna värderingar på ett historiskt förlopp. Frågan är omöjlig att besvara eftersom den förutsätter att vi kan applicera nutidens syn på dåtiden.
  För att belysa problematiken. Betänk följande. Drygt 8% av alla som stred för syd var svarta. I syd var regementen inte segregerade vilket de var i nord. Vad blir resultatet om man applicerar termen rasism på det?

 • http://www.facebook.com/people/Jerry-Johansson/100000535326219 Jerry Johansson

  Jag tror det är rimligt att man håller isär begreppen Rasist är man om man gör skillnad på människor för etnicitet eller hudfärg. Lee är knappast rasist om han gör åtskillnad på människor i bemärkelsen huruvida de är slavar eller ej. Det är ju en skillnad på att straffa människor för att de är svarta, om man ogillar dem i största allmänhet, eller om man uppfattar en grupp människor (slavar) som sin egendom och straffar ett par av dem för att de har försökt fly. Det senare har knappast nödvändigtvis någonting med rasism att göra.

  Om han istället verkligen hade varit fullblodsrasist och avskytt svarta av princip så ter sig ju brevväxlingen något märklig.

  Att sedan se svarta som något slags mindre värda / sämre människor är väl snarare standard vid den här tiden än att man skulle peka Lee som specifik syndare för det på något sätt.

 • Per

  Med tanke på att ca 1 miljon vita europeer togs som slavar av muslimska pirater i nordafrika från 1400 till 1800talets mitt så fanns nog en bild i deras samtid att inte bara svarta kunde vara slavar utan vem som helst kunde råka ut för det om man hade oturen. En slav var en handelsvara och det gällde både vita och svarta.Vid den här tiden av våran historia var det svarta som var majoritet av slavarna. På vikingatiden och medeltiden var det bla slaver,Irländare som såldes i stora mängder till muslimerna kalifat. Som sagts redan av många andra här är det omöjligt att klistra sina moderna 2011 värderingar på hur folk betedde sig på 1800 talet eller tidigare.

  • Anonym

   Frederick Douglass berättar i sina memoarer, att även han ibland såg irländska slavar på plantagen. Ögonvittnen berättar även, att vanliga bönder på Irland under Potato Famine hade det värre än slavarna på sockerrörsplantagen i Karibien. Och hur ”fria” var statarna i Sverige?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=822855073 Jakob Munthe

  Det där är inte helt rätt, idén om att tusentals svarta var med som SOLDATER på konfederationens sida verkar vara en myt, det saknas helt primärkäller som stödjer det, däremot var det många svarta arbetera som jobbade för sydstaternas armé.

 • Jan_L

  Min favorit i amerikanska inbördeskriget är general Nathan Bedford Forrest. Han har sammanfattat all militärstrategisk kunskap från tidernas begynnelse i den briljanta maximen ”Be there fustest with the mostest”.

 • http://www.facebook.com/people/Johan-Ax/501472512 Johan Ax

  Trevligt. Jag som är förtjust i både Amarone och Janssons frestelse måste ju testa :)

 • Anonym

  Till Janssons frestelse dricker man en riktig öl + en eller två snapsar!

 • Anonym

  ”Några misslyckas i sin egenhandel: ….. Erik Penser, ……. är några exempel.” Dessutom misslyckades Erik Penser med Nobel Industrier.

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Ett bolags konkurs öppnar en möjlighet för ett annat bolag. Både bra och dåligt.

  • Laszlo Zsuffa

   Spekulationsekonomin kan skada även ett hälsosamt, välskött företag. Att några finansfjantar ska ha en sådan makt över andra människors livsverk är bara dåligt.

 • Anonym

  Folk glömmer snabbt.
  George Soros tjänade 1 miljard pund under en dag när marknaden föll 1992, vad är det som egentligen förvånar folk i Rastanis uttalande? Tror folk att mäktiga människor i London/New York såsom Soros räds av stökiga börstider?

 • Anonym

  varför blir folk förvånade. Tror man verkligen att en trader ser samhällsnytta i det dom gör.
  Ta en titt på swedbanks aktieutdelningar och bonusar, inte låter man det gå tillbaka till kunderna. Girighet styr, det är väl ingen överraskning.

 • Anonym

  Jag sysslade med daytrading 2001 när 9/11 inträffade. Eftersom jag noga följde inläggen på en aktiesajt fick jag kännedom om vad som hänt 5-10 min innan börsen dök, men kunde inte förmå mig till att sälja. Grovt ”tjänstefel” för en trader, men jag är glad att jag fattade detta beslut.

  • Anonym

   Varför tog du inte vinsten i stället och skänkte den till offren, ego.  

   • Anonym

    Du har en poäng där. Förutom att betrakta de chockerande bilder som kablades ut tänkte jag inte längre än ”sälja eller inte sälja”.

    • Anonym

     Skojade bara litet. Det är lätt att vara efterklok och även i efterhand svårt att veta om det är bäst om känslor eller intellekt ska råda i kritiska lägen. Jag känner sympati med ditt handlande och statement: ”Det finns saker som är viktigare än börsen”. Det är väl litet så man också ska tolka Alessios utspel.

 • Niklas Thorin

  Carolina Neurath: Nu får du allt komma in i matchen – killen var ju skådespelare/skojare. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8792829/BBC-financial-expert-Alessio-Rastani-Im-an-attention-seeker-not-a-trader.htmlHan sa vad folk ville höra i princip.

  • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

   Rent allmänt gäller väl att alla traders med stor käft är just skojare. Om han hade varit framgångsrik på riktigt skulle han inte ha suttit där och babblat om det. Men det innebär knappast att det han sa blir mindre logiskt eller rimligt.

   Att det finns krafter som vill ha, och rentav försöker framkalla, stora svängningar på finansmarknaderna tycker jag har framgått tämligen tydligt så här långt.

  • Anonym

   Varför vill folk höra att loppet är kört?

 • http://larouche.se Hussein Askary

  Vi har haft ett avreglerad finanssystem som gör vad gamar gör. Vi måste återreglera och gå tillbaka till en ekonomi som är baserad på produktion, utveckling och välfärd. Börja med att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall och skapa bara legitima statliga krediter till infrastruktur, kärnkraft, jordbruk, rymdforskning, osv.
  Hussein Askary
   

 • http://larouche.se Hussein Askary

  Vi har haft en avreglerad finanssytem som gör mäniskor till gamar. Gamar gör vad gamar gör. Vi måste återeglera och stoppa spekulationsekonomin. Börja med återinförandet av bankdelningslagen Glass-Steagall. Vi behöver en ekonomi som är baserad på produktion, utveckling och välfärd. Skapa legitima statliga krediter för att investera i infrastruktur, kärnkraft, jordbruk, rymdforskning osv. Vi är mäniskor, inte gamar!

  • Anonym

   Hur kan 11 personer ”gilla” vad jag svarar på. ”avreglerad finanssystem”??

   Finansektorn är SKAPAD av Politiker för politiker. Det är politikerna som REGLERAT finanssektorn på ett sådant vis att ordet RISK för bankerna eliminerats av POLITIKERNA.

   En FRI marknad hade ALDRIG lånat ut pengar till uteliggare så att de kunde köpa hus. En FRI marknad hade ALDRIG lånat ut enorma belopp till en gammal kommuniststat som Grekland där staten äger allt och inte har någon som helst kontroll över sina egna finanser.

   Finanssktorn har Använts för att DOPA upp BNP i smatliga västländer AV Politiker För Politiker.

   I Sverige lånade Politikerna i 30 år till köp av väljare och Sverige lever extremt farligt. Sverige är det länd i väst som är närmast av alla att hamn i ett Greklandsscenario.

   En fri maknad balanserar bort excesserna. Det blir inga bubblor i fria marknader.

   • Anonym

    Dubbelpost

   • http://larouche.se Hussein Askary

    Fri marknad är ett stort lögn. Brittiska Imperiets frihandelssystem bombade andra nationer som inte accepterade det opium Britterna ville tvinga på dem, t ex. Det var politiker som arbetade för internationella finans och bankbolag som styrde avregleringen. Det var för marknadens skull, inte vanliga mäniskor som man ville avreglera finansmarknaderna. Samma sak med elmarknads avreglering. Det bler inte mer el, bara mer pengar till finansbolag och delvis till elbolag som gillade stålbadet. Politiker som gick med denna avreglering är medskyldiga till brottet men inte hjärnan bakom den. Det var den ”fria” marknaden som lånade pengar till folk i USA för att köpa hus som de skulle aldrig kunde betala. Bankernas syfte var inte själva lånbetalningar utan det stora globala spelet med fastighetsrelaterade finansiella papper. Marknaden vill vara fri att plundra samhället. Vinsten är privat, förlusten är för samhället att betala. 

   • Anonym

    Fri marknad existerar inte. Så fort man släpper skiten lös så blir det monopol/oligopol. Det är i för sig naturligt då det blir högst vinster då man kan klippa fåren in på skinnet i stället för att behöva tävla med andra.
    Att andra kan då komma in och erbjuda bättre tjänster är skit snack som man använder för att lura folk som inte kan tänka själva. För att kunna tävla måste man ha enorma mängder kapital (detta gäller för i princip allt) och ibland räcker inte ens det (mobil telefoni baseras på vissa frekvenser, har man inga räcker inte ens alla pengar i världen för att ta sig in på den marknaden).

    Fri kapitalism är en utopi som är lika verklighets förankrad som kommunismen (f.örmodligen ännu mindre då den inte har bara den giriga människan emot sig).

 • Anonym

  Ja, finansfolket är (bl.a.) gamar, de uppmärksammar och slår ner på de döda och döende företagen/ekonomierna och återanvänder den del som går att återanvända…

  Jag undrar om Obama inte avsikligt gav tecken till sina finans(gam)kompisar (som Buffett) när han vid månadskiftet juli-augusti  skrek högt att USA (och därmed Världen) stod på ruinens brant och att han inte inte kunde ens betala ut månadens lön till de statsanställda utan akut stöd utifrån… Det är klart att gamarna förstod att det var ett utmärkt tillgfälle att känna pengar….

 • http://profiles.google.com/bjorn.raija Björn Carneholm

  Skönt att läsa om Goldman Sachs del i finanskrisen. De borde ta största smällen själva. Punkt!

  • Anonym

   Istället fick de 14 miljarder dollar i Obamas räddningspaket, och idag är de starkare än de var innan ”kollapsen” några år sen, bara förra året betalade de 15 miljarder dollar i bonusar åt sina anställda. Märkligt.

   • Anonym

    Ni måste se till orsakerna, varför fick Goldman Sachs och alla andra banker i USA hjälp?

    Tänk nu litet. VEM har skrivit lagar och förordningar i USA? Vem har skapat spelreglerna?

    Nå?

 • Anonym

  Hur kommer det sig att det inte är livstids fänglse för banker som lånar ut mer än dom har i tillgångar? Hur kan det med sunt förnuft vara tillåtet? Efter kollapsen (som vi alla vet är påväg) kommer det att göras dokumentärer på hur korkade alla var som läts sig luras. Hur som helst så är jag övertygad om att det finns strategier som banker använder sig av idag som kommer att straffas med långa fängelse straff i framtiden. Då utgår jag ifrån att vi överhuvud taget kommer ha banker i framtiden.

 • Anonym

  Visar på att seriösa företag bör lämna den ”gamla” börsen, och satsa på kapitlisering på ett annat sätt som inte är så turbulent och skapar kortsiktigt planerande…

 • Anonym

  Trivs vi?

 • Anonym

  Niklas och några andra.

  Han är _trader_ inte mäklare. Stoor skillnad.

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/skjut-budbararen.html

  Han sa vad han själv står för och det är bra med sanningen.

  Tänk OM….vi hade fått höra sanningen av alla dessa offentliga människor som uttalar sig. Hur hade världen sett ut då?

  Jo vi hade absolut inte haft en Politisk Klass som fullständigt misshandlar och vansköter statsfinanserna.

  Vi hade inte haft så stora offentliga sektorer som vi har i västeuropa. För vi hade alla insett att
  DET ÄR FARLIGT med för mycket makt på så få händer.’

  Se på Sverige, Ett av de länder i väst som är absolut mest sårbart av alla. Den Politiska Klassen tar ut MER än 60% av BNP i skatter och avgifter. Därefter är det en nomenklatura som allokerar dessa där det behagar dem.

  De används för att styra och reglera skeenden och det skapar bubblor och obalanser som endast en FRI
  marknad , Tillgång och Efterfrågan KAN balansera.

  Denne trader VET naturligtvis detta. Världens fiansmarknader är dopade med Den Politiska Klassens DESPERATA försök att undvika den kollaps som just Den Politiska Klassen skapat.

  Media arbetar EXAKT så som Daily Telegraph gör, nämligen försöker smutskasta en budbärare som säger sanningen. Varför? Jo för att skydda nomenklaturan från att avslöjas som den VERKLIGA orsaken till obalanserna i världsekonomin.,

  Se upp! Naturen tar ALLTID tillbaks det som maktgalna människor försöker Reglera,styra, manipulera. Alltid.

  • http://twitter.com/OakP0wer LARS EKSTRÖM

   Åh, en svensk version av te-drickarna borta i det stora västerländska landet ser jag. 

   • Anonym

    Lars, jag antar att det känns kul för dig att dina fantasifulla antaganden får stå kvar medan mitt påpekande om att du ger dig på en skribent i stället för att ta tag i argumenten. Du raljerar med någonting som du helt enkelt inte vet någonting om och är det något som borde tas bort så är det just det.

 • Anonym

  Oskönt med en bankchef som för en journalist erkänner att banken trivs i slagiga tider. Tänker på de obundna räntorna som skickades upp på prognos snabbt som ögat när tiderna såg goda ut. Har de skickats ner nu? Näe, ökad risk, blabla, kapitalet kan bli dyrt, blabla = betala kundjävlar nu när ni är rädda.

  • Anonym

   :) Ja så går det till i en av Den Politiska Klassen REGLERAD marknad… Banker är fullständigt reglerade och kontrollerade av Den Politiska Klassen. Finns inte tillstymmelse till fri konkurrens. I princip är de statliga institutioner med privat ägande.

   • http://larouche.se Hussein Askary

    Fri marknad är ett stort lögn. Brittiska Imperiets frihandelssystem bombade andra nationer som inte accepterade det opium Britterna ville tvinga på dem, t ex. Det var politiker som arbetade för internationella finans och bankbolag som styrde avregleringen. Det var för marknadens skull, inte vanliga mäniskor som man ville avreglera finansmarknaderna. Samma sak med elmarknads avreglering. Det bler inte mer el, bara mer pengar till finansbolag och delvis till elbolag som gillade stålbadet. Politiker som gick med denna avreglering är medskyldiga till brottet men inte hjärnan bakom den. Det var den ”fria” marknaden som lånade pengar till folk i USA för att köpa hus som de skulle aldrig kunde betala. Bankernas syfte var inte själva lånbetalningar utan det stora globala spelet med fastighetsrelaterade finansiella papper. Marknaden vill vara fri att plundra samhället. Vinsten är privat, förlusten

    • Anonym

     Det var ett politiskt beslut att minst 28 % av lånen skulle gå till låginkomsttagare… bankerna i USA var alltså tvugna att låna ut pengar till pengar till folk som inte kunde betala tillbaka. :(

    • Anonym

     Det är nu 3e gången jag svarar Hussein. Får väl hoppas att några till hinner läsa vad jag skriver innan SVds censur slår till.

     Vi har inte Fri marknad någon stans. Vi har statskontrollerad ekonomi. Och Det är Den Politiska Klassen som har den absoluta makten och ansvaret för att medborgarna nu hamnat i en skuldfälla. Inte privat utan genom att Den Politiska Klassen skuldsatt dem genom staternas lån. MEdborgarna är slavarbetare under Den Politiska Klassens maktgirighet. Och tydligen gillar inte Svd att detta skriv i text på deras sidor.

     Du tycks tycka synd om Den Politiska Klassen.

     Den Poltiska klass som lagt under sig makten över mer än 60% av Rikets ekonomiska resurser, hela lagstiftningsmakten, och dessutom givit sig själva Generalfullmakt att belåna sina undersåtar.

     När det gäller USA och huslån ser jag till mig glädje att någon annan skrivit det jag skrev och får stå kvar…

     Rubriken är _fortfarande_ felaktig och mina påpekanden om detta tas bort :( . Man kan med fog ställa sig frågan Vad håller ni på med?

     • http://larouche.se Hussein Askary

      Jag tycker inte synd om politiker. Jag ger dem gärna en politisk spark där bak. Men politiker har valts för en jobb att skydda samhället och främja välfärd i samhället med lagstiftande makt. Inget mer, inget mindre. Du kan se själv vad jag har sagt om politiker på min hemsida http://www.larouche.se

      Det är inte politiker som äger Sverige. Det är nationens tillgångar som de säljer bort bit för bit. Dessutom, har Sveriges största 4 banker mer än 4,5 gånger Sveriges BNP i finansiella tillgånger. Den minsta rakningen kan ha förödande konsekvenser för nationen. Därför förespråker jag att banker separeras från finansbolag enligt Glass-Stegall lagen från 1933 i USA!

     • Anonym

      Det är endast ett myggbett i systYtterligare en _reglering_ ovanpå resten.

      Reglering, Styrning, manipulation av marknader är FARLIGT och skapar bubblor.

      Det förslag du pratar ghör ingenting, absolut ingenting åt Den politiska Klassens maktbegär, och resultatet av det.

      Du måste tänka efter. Den Politiska Klassen i Sverige regerar öve mer än 60% av de ekonomiska tillgångarna i Sverige. Samtidigt har de hela lagstiftningsmakten. Sverige är i praktiken en planekonomi.

      Ett felgrepp av några individer i Den Politiska Klassen får förädande effekt på ehla samhället , som vi bevittnar varenda dag.

      Ett felgrepp av någon som styr över 1% av ekonomin kan inte rasea hela samhållet.

      Det är farligt med för mycket makt på för få händer.

      Det går INTE att lyssna på vad de SÄGER, utan man måste titta på vad de GÖR.

      IGår påblicerade KPMG ett rent beställningsjobb om skattetrycket i Sverige. Saken var bara den att de helt och hållet ignorerade de indirekta skatterna och löneskattgerna som också dras in i Den Politiska Klassens maktsfär.

      Glass-Stegall kan naturligtvsi vara en bra reglering men den lär inte hjälpa systemfelet, nämligen att Den Politiska Klassen helt enkelt har lagt under sig för mycket makt.

      Politiker har endast två fundamentala mål: 1. Att vinna val. 2. Att återvinna val. Att påstå att Den Politiska Klassen har några som helst altruistiska mål är att blunda för att människor endast är en art på planeten Tellus.

 • Anonym

  Vi trivs när det är stökigt. 
  Stök och kaos är bra för våra vinster och bonusar, och det är vi som styr världen. Att förvänta sig att vi försöker förhindra eller bromsa en ekonomisk kollaps är således detsamma som att be en skorpion sticka sig själv. Undra vad som skulle kunna hända om man plundrar låginkomsttagarna och medelklassen i ett land på hem, inkomster, pensioner – söner och fäder genom eviga krig – och sötvattnet, genom att förgifta det.Har man inte lyckats ta kål på folket när detta är genomfört, då får man nog hoppas att de som överlevt inte sitter på en massa vapen. 

 • Anonym

  Jamen vad bra, det har ju länge varit ett av den svenska banksektorns största problem att det finns alldeles för många aktörer och att det är en snårig djungel där kaos härskar, tur att de alldeles för många bankerna om detta går igenom i alla fall blir en mindre.

 • Anonym

  Händer detta lämnar jag och resten av familjen SEB som kund direkt!

 • Anonym

  Då kan de ju passa på att inför Dankort i Skåne. Detta jävulens påfund som inte ens EU vågar röra.

 • Anonym

  Hurra! Då kan vi använde vinsterna med synergieffekterna(=sparka dåligt betalda bankmedarbetare ) till att strö ännu mer pengar över bankledningen. Heja falkengren heja christer gardell!

 • Anonym

  Gardell snackar sin egen bok. Varre propaganda apparat far man leta efter…Eftersom som ingen kritiskt ifragasatter Gardells ”sanningar” angaende Danske blir hans profetior temporart sjalvuppfyllande men personligen tror jag att jamforelsen Danske och Swedbank haltar betydligt. Ska bli intressant och se hur positivt Gardell ser pa den rating downgrade som vantar Danske. Deras konkurrens kraft utanfor Danmark bli elandig. SEB kanske fusionerar med Danske men knappast med premium involverat. Mer uppsida och mindre risk  i SEB aktien an i Danske.

 • Anonym

  Har varit företagskund hos danske bank och hos SEB, skulle inte rekommendera danske bank till min värsta fiende. Jag upplevde danske bank som en dinosaurie, gammalmodig och långsam utan att kunna stava till kundservice. SEB är jag hos nu och de är, i brist på bättre uttryck, magiskt bra. Vore synd om Sveriges bästa bank gick och blev kass p g a av detta trams. Finns klart bättre banker att gå samman med t ex DnB, och det skulle vara mycket intressant med Handelsbanken som är en till kvalitetsbank…

 • Anonym

  Varför bryr sig så många om vad Östros gör.Han är för mig en streber och i och för sig vet jag inte vad han tar med sig för hemligheter från Socialdemokratin.Vad har det med Den Danske Bank och SEB att göra. Ifall Östros tror att han kan förändra banken inneifrån. Han kommer att grävas ner.Alla sossar. Glöm Östros och ni andra har inget att frukta.

 • Anonym

  Är privatkund hos Danske Bank och är mycket nöjd med deras service och internetbank.
  Men jag är en småkund och genererar förmodligen inte mycket vinst åt banken.

 • mats gustavsson

  Det är en perfekt merger (som 5 ”in market mergers”, med stora kostnadssynergier och med marknadsandelar per land som borde slippa konkurrensmyndigheters förbud/eftergifter). Försöktes redan 2001 (då vi tog in Abrahamson som konsult – något han säkert duckat från att berätta de senaste 10 åren – för att kartlägga ”psyket” hos nyckelpersoner på SEB och dess ägare. Han bidrog inte med mycket, men sådan är kvaliteten på Enskilda – dvs usel – gäller även DDB corp – så de passar ihop). Och att gardell ser detta nu efter 10 år, får mig att tro att han åtminstone besitter IQ 105  (avsevärt högre än de flesta än våra bank VD:ar). Så förhoppnings sker denna klockrena affär snart (sorgligt att så mycket idioter fått styra dessförinnan – vilket lett till en 10 års fördröjning).

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.