Påskägg och fåglar i nya SvD Insikt

Jag är vän av traditionen att ta ut våren i förskott. Vädret och temperaturen har ju faktiskt varit strålande de senaste veckorna. Det är vår! Antagligen åker man på en till snösmocka innan det blir vår på riktigt, men det är ju också en tradition. I nya numret av det digitala månadsmagasinet SvD Insikt, med det bästa av Svenska Dagbladets visuella journalistik renodlad för surfplattan, har vi också tinat upp innehållet. Det förra numret präglades av Vasalopp och kyla, nu siktar vi på fågelskådning och livgivande besök på Svenska Högarna.

Vi har även lagt in lite extra innehåll att sjunka in i under påskledigheten, bland annat en mästerlig Sherlock Holmes-novell och ett digitalt påskägg med en överraskning. Här är några andra höjdpunkter i nummer 7 som släpps i dag.


STJÄRNOR PÅ PLAN

Dags för avspark. SvD:s Ola Billger listar de tio största stjärnorna i allsvenskan.


EGENSINNIG BILDVÄRLD

Fotografen Gerry Johansson ser det andra går förbi. Följ med in i hans bildvärld och ateljén utanför Höganäs i text, ljud, foto och video. Hör honom själv berätta om bilderna i projektet Deutschland.


SERIETÄVLING

Vad säger hen? Bidra själv med texten i Stockholmsnatts serietävling och bli publicerad.

EN RÄTT BLIR TILL

Matlagningskonst i rörelse. Se en maträtt bli till på Mathias Dahlgrens stjärnkrog Matsalen.


MODETS HÖJDARE

Stor visuell modespecial. Sjunk in i 39 surfplatte-sidor med det bästa från visningarna.

 

Du finner det nya numret av SvD Insikt här. Ladda ned appen och köp de nummer du önskar. Vill du provläsa är det första numret fortfarande gratis med artiklar om bland annat skuldkrisen, svälten på Afrikas horn, en intervju med Mary J Blige och en novell av Jonas Karlsson. Läs mer och teckna en prenumeration på svd.se/insikt

 

Visa kommentarer (38 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Pingback: Kan du fågelljuden i nya SvD Insikt? | Om SvD:s Ipadmagasin

 • http://pulse.yahoo.com/_57JIP4YBAF3363FP435PA5SGBA Axel

  Vad vet Benjamin K Silberstein egentligen om Nordkorea som vilken annan normalt funtad människa med internet-uppkoppling inte kan kolla upp på några timmar?

 • Anonym

  Om de nu ska inse att de lever över landets tillgångar så kanske man inte ska välja en socialist? Deficit spending är ju lösningen till allt om man frågar den progressiva vänstern.

  • Anonym

    Precis. Han ljög sig själv till makten och nu får han betala priset.

 • thomas gunnarson

  En politiker som sneglar på popularitetssiffrorna kan inget uträtta..
  Troligen syns inte det tunga jobbet att driva igenom de stora förändringarna som alla politiker nog insett, oavsett parti, ty vem villa hålla i yxskaftet.
  Tänk bara att höja pensionsåldern med tre-fyra år…
  Som man funderar på här hemma……
  Javisst, här är det skillnad, svenskarna säger inget och röstar som vanligt.

 • Anonym

  ”Hur kan man förväntas styra ett land med 246 sorters ostar?” (Charles de Gaulle, 1890 – 1970)
  .
  Han lär också ha yttrat: ”Drömmen om ett enat Europa har ingen utsikt att bli verklighet. Man gör ingen omelett på hårdkokta ägg.”

  • Anonym

   Ett sätt är att staten/ledaren förbjuder 245 sorters ostar.

   • Anonym

    I Sverige går det möjligen men jag skulle inte ens försöka i Frankrike.

  • Anonym

   Jag har hellre 246 sorters ostar än politiker som försöker styra. Desto mindre politikerna försöker styra (alltså lägga sig i medborgarnas privata angelägenheter), desto bättre.

 • Anonym

  Nu kan fransmännen gott få njuta av sin socialist fattigdom, dom har valt clownen och får nu ta konsekvensen, precis som när Sverige väljer socialismen i nästa val, löften om gratis gåvor säljer bra men smakar illa.

  • Anonym

   Talar du om Fredde nu här igen? Visst du fick gratis gåvor genom jobbskattebidragsmutan som han lurade till sig regeringsmakten med? Nu börjar fasaden fallera som alla börjar fatta äntligen när det inte finns pengar till nån ting mera. Klart att medaljen har alltid två sidor i alla lägen och kommer så vara även i fortsättningen också? Men kapitalismen skapar mera fattigt folk som alla inte fattar ännu tyvärr!

 • Anonym

  För många politiker och politiska partier arbetar fram för allt för allt få egen makt och pengar. Detta gäller även i Sverige.

 • http://www.facebook.com/anders.bjorkman1 Anders Björkman

  Hollande var i Timbuktu häromdagen och var mycket lycklig efter att hans olagliga krig fàtt en bra start. Hur skall det sluta?

  • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

    Olagligt eller inte, fråga vad folket i Mali tycker. De kanske vill att FN ska ”diskutera” saken först?

 • Anonym

  Ja, det är uråldrigt att ha en president med makt. Det finns ingenting i ett presidentval som antyder att man väljer någon som är ”bra” för landet. Det är helt andra faktorer som styr, som pengar i USA eller plattityder i Frankrike.

 • Anonym

  Finns det överhuvudtaget någon politiker i Europa som
  är populär förutom Nigel Farage och Grillo?
  Listan över de antidemokratiska ledarna kan göras lång.

 • http://www.facebook.com/thomas.larsson.3517563 Thomas Larsson

  Naturligtvis kommer det negativa siffror om Hollandes popularitet. Han är nämligen inte alls så Tyskvänlig som föregångaren var, eller var i början ska man nog tillägga.
  Och Tyskland är numera kända specialister på att förstöra för politiker som inte böjer sig för dem i andra länder med en massa rykten och andra konstigheter.

 • Anonym

  Inte för att jag på något sätt försvarar de blå dunster (eller röda snarare) som Hollande slog i fransmännens ögon under valkampanjen. Men kan det inte vara relevant att ta hänsyn till var man startar. Han har ju faktiskt tappat en procentenhet mindre än Sarkozy gjorde och bara en procentenhet mer än Chirac..?

 • Anonym

  Han är ju franskman och president så varför skulle han vara populär? Fast han är president. 

 • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

  ”Ändå pratar den franska regeringen fortfarande mest om skattehöjningar som ett sätt att få ner budgetunderskottet till 3 procent av BNP”
   
  (1) Skattehöjningar för ”de rika” är socialisternas mantra i världen idag. Det inkluderar Löfven och hans (S) fast i deras fall är det frågan om att återställa socialförsäkringar och kassor så att de som inte vill, slipper arbeta. Men faktum är att de flesta länder har nått sitt max beträffande skatteuttaget och att det krävs reformer som får folk i arbete snarare än skattehöjningar.

  • Anonym

   Men var säljer du det som produceras när folket är utan pengar! Har du inte varit i nåt varuhus på länge heller verkar det som? Du slut surra om att de ska jobbas när varor ligger för tio år framåt och väntar på köparna? Sälj dem först sen kan folk börja jobba och producera nya varor när dessa är slut! Svårt med sanningen alltid hos moderaterna i alla lägen för de är hjärntvättade att arbetarna ska vara slavar åt dem så de blir rika på andras arebete?

   • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

    Det där med att handla för andras pengar och utan att själv behöva jobba är en gammal dröm hos många, men det säger sig självt att det samhället inte fungerar. De europeiska ekonomierna har problem just av den anledningen. Man lånar för att fylla på sina underskott pga överkonsumtion av sociala förmåner, vård, diverse bidrag, kassor, etc. Så kan vi inte ha det. Till sist kommer ingen att vilja jobba.

 • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

  (2) Alliansen har sänkt det totala skattetrycket i Sverige med rekordsiffror och visat att det är möjligt och t o m bra för samhället. Socialisterna kommer aldrig att erkänna detta utan försöka återställa högskattesystemet om de får chansen. Precis som Hollandes är Löfven en intetsägande sosse som håller låg profil för att inte avslöja sin gammelsosse ideologi. Vi måste se till att sådana inte får chansen att styra Sverige igen. 

 • Sven Erik Hansson

  Jag är ingen vegan men är inte detta ett steg tillbaka? Jag skulle i så fall vilja ha smör från kor som går ute och betar.

 • Anonym

  Skulle vara värt att förstå vad du menar med att valutan förstörs. Dollarn har ju uppenbart en unik ställning i världsekonomin och förstörs nog inte bara så för att USA slarvar.

  Sen kanske jag tror att din domedagsprofetia är lite väl negativ, men det är jag.

 • Anonym

  Folk får den demokratin de förtjänar och vill ha. Det spelar ingen roll om den är vänster eller höger, samtliga demokrater arbetar enligt samma metoder och mallar.

 • Anonym

   Om Schweizarna klarar av att ha direktdemokrati så klarar nog svenska kvinnor också det, tror du inte det?

 • Hackneyed

  De siffror jag hittat (kortare googling) har Sverige som den nation som har storst offentlig sektor matt i del av BNP, darefter kom Danmark o Norge. Dessa tre var de enda som lag over 30%. Var Frankrike kom i listan vet jag inte.

 • Fredrik_Dyngsur

  Du kan köpa lite grädde själv och processa hemma så får du smör.

 • pojoel

  Ett paket ekologiskt smör lägges på bänken bredvid kylskåpet. Bredbar efter en halvtimme samt därefter tills det är uppätet. Nej, det hinner inte bli dåligt. Ja, det är gott.

 • bigson16

  Naturligt fett är väl fortfarande giftklassat, man lär bli fet av fett…

 • bigson16

  Det har hänt mig ett par gånger när jag ville vispa grädde, var väl för brutal…

 • bigson16

  Det finns gräddersättningsmedel.
  Det fanns/finns ett ersättningsmedel för kaffegrädde, någon tvättade, med bra resultat, skjortor med detta.
  Vet inte vad som är sprayburkarna där vispgrädde kommer ut.

 • bigson16

  Om du med matfett menar stekfett finns det speciella, som tål höga temperaturer.
  Jag använder alltid frityrolja till stekning, tål 3 – 400°.
  Smörstekt smakar bättre, men man måste vara försiktigare med temperaturen.

 • bigson16

  Då måste du passa dig noga när du köper olivolja…

 • JapanKina

  Ett paket kommer i olika storlekar. Vilken syftar du på?

 • Nostents4me

  Eller ta riktigt smör direkt ur kylen och använd OSTHYVELN !
  Utmärkt t.o.m på en ostskiva.

 • Sohlis

  Äntligen i så fall! David slår Goliat!

”Svikna löften kan ha drabbat S hårdare”

svd/sifo

S ser ut att tappa i ny mätning.

Sifo: Årets bästa siffror för MP

ny mätning

Inget parti gynnat av budgetfokus.

”Vi är bekymrade
för Volvos framtid”

Analytiker skeptiska till strategin i Kina.

Färre inspektioner - fler sjuka

Arbetsmiljöverket

Sjukskrivningarna i Sverige ökar kraftigt.

Stallet fylls av återvändare

Trend

Fler börjar rida efter långt uppehåll.

”Jag förlorade så
många av mina nära”

Susanna Alakoski om att vara anhörig till missbrukare.

”Det handlar om
en smula värdighet”

BRÄNNPUNKT

Soldat om nationaldagsfirande.

Bilden av den
svenska ensamheten

Berglins

Kan den bli mer hjärtskärande?

Mål: hälften kvinnliga ingenjörer år 2030

Över tusen tjejer prövade på yrket vid IGE Day.

”Va, är du teknikintresserad?”

Nio unga tjejer fick känna på drömyrket hos Saab.

Stort tryck på kvinnojourerna

hårdare än någonsin

”Tvingas neka kvinnor och barn varje dag”.

”Ej önskvärd” politiker twittrade i Norge

twittrade

Norska UD har bett om förklaring.

Torka i USA: Gården kan tvingas i konkurs

Kalifornien

Ilska riktas mot bönder.

Torkan drabbar allt levande

Se bilder

Samtidigt fortsätter lyxlivet i Kalifornien.

Bildspecial
Miles är duktig på att ignorera blickar och frågor, tycker inte om att prata om sin sjukdom.<br />
– Han har alltid varit ganska tuff och håller nog mycket inom sig, berättar pappa Jakob Wernerman. 


En vanlig pojke i en gammal kropp

SvD MÖTER: Den enda i Sverige med progeria.

”Måste våga utsätta
affärsidén för kritik”

Affärsbragd

Så resonerar en jurymedlem.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.