Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SUMMERING Halva 2012 är passerat och det är dags att summera SvD:s första sex månader. En nyhetsintensiv period med många redaktionella nysatsningar och många lyckade inslag av ”social journalistik”.

Det har varit en händelserik nyhetsvår, där inrikespolitik, Syrien och den fortsatta eurokrisen varit dominerande ämnen. Det syns bland annat i listorna över vad som oftast förekommit på våra förstasidor, som återges längst ner i det här inlägget.

Vi har under våren gjort två stora lanseringar, dels av omgjorda SvD Magasinet, med mycket mer redaktionellt material om inredning, design och Stockholm, dels av affärssajten Nliv.se. Affärssajten, med grepp som Livebloggen, med direktrapportering och fasta tider för uppsummeringar, har blivit en snabb framgång, med en toppnotering på 850 000 unika besökare/vecka.

Nya Näringslivssajten har, tillsammans med en fortsatt stadig tillväxt på SvD – inte minst inom Kultur (som passerade DN:s kultursajt på webben tidigt i våras), Sport (som slog all time high under fotbolls-EM), Opinion (som fortsätter växa stadigt) och en stark trafikutveckling för våra direktrapporteringar (från bl a Breivikrättegången) – gjort att vi fått det där extra lyftet som gjorde att vi passerade DN.se och blev största morgontidningssajt i Sverige, med en toppnotering på 1 589 000 unika/vecka. Den senaste veckan har DN segat sig förbi igen, men vi räknar med att snart gå om igen.
Häromveckan passerade vi DN även i mobilen: där har vi nu 213 000 unika/vecka. Nu väntar en utveckling av mobiltjänsten under hösten, för att förbättra innehållet och kunna säkra en fortsatt tillväxt.

Det som präglat journalistiken mest under halvåret har framför allt varit fyra saker:

Social journalistik:
Vi har det här halvåret verkligen försökt ”utveckla den nya journalistiken i samspel med våra läsare”, som det står i vårt redaktionella koncept. Vi har tagit stora steg framåt när det gäller att båda göra och presentera databasjournalistik och att utifrån stora mängder information filtrera fram historier som verkligen berör och engagerar våra läsare. Det gjorde vi exempelvis i serien Inflyttarna i vintras och framför allt med Räntekartan, som ju varit vårens stora SvD-hit.
Vi har i det arbetet – och i andra satsningar – sett till att involvera läsarna på bästa möjliga sätt (det gäller även jobb som Skolmatkollen, Fultaxi och Postengranskningen). Och vi har jobbat systematiskt med idéprocesserna för att få fram fler riktigt bra idéer, som t ex vår GPS-cykel, som blev en av vårens stora mediesnackisar. Roligast av allt är att nästan alla dessa jobb börjat som digitala frön, som sedan blommat ut, i båda kanalerna – och på alla tänkbara sociala plattformar, ofta samlade på Storify. Den sociala dimensionen, som finns med genom hela planeringen och utförandet, lyfter journalistiken och ger den större genomslag.

* Liverapportering:

Direktrapporteringen har i vår lyfts till nya höjder på SvD.se. Det har handlat om mer och bättre rapportering på plats, t ex under S-krisen och om en systematisk liverapportering i bloggform på Nliv.se och under Fotbolls-EM. Men framför allt har det handlar om en utvecklad direktrapportering – i dialog med läsarna – från Breivikrättegången, där Karin Thurfjell och Mikaela Åkerman outtröttligt gav bilden av rättegången, med snabba svar på läsarnas frågor.

Agendasättande nyhetsmässigt
SvD har ambitionen att vara den morgontidning som oftast sätter nyhetsagendan och vars nyheter får störst genomslag i andra medier. Detta har vi uppnått genom att organisera oss på ett nytt sätt, som ger mer tid och utrymme för genomarbetade och välplanerade jobb. Vi gör fler fördjupande artikelserier och större grävjobb, vilket bland annat resulterat i att vi vunnit 4 Guldspadar på 3 år.
Bland de större satsningarna den här våren kan nämnas Panikens pris (som granskade effekterna av massvaccineringen mot svininfluensan och konsekvenserna för de narkolepsidrabbade barnen), den fortsatta granskningen av myndigheten Invest Sweden, liveexperimentet om Bisfenol, om Saudiaffären efter Ekots avslöjande, om Järvalyftet, bankvinsterna mm.

Verklig fördjupning
Vi har på helgerna haft en rad temaskildringar som går riktigt på djupet, som vår 19-sidiga Malmöspecial, i februari. Andra starka fördjupningar handlade om Eurokrisens offer, vår granskning av pensionerna och våra många reportage om och från Syrien. Idagsidan har också haft en lång rad uppmärksammade serier om bl a svenskhet, högkänsliga (den gav delningsrekord på Facebook) och inkomstskillnader (den gav ett rejält trafikrekord).

Bloggarna har också ökat kraftigt i trafik under våren och bästa veckan hade vi över 200 000 unika på våra bloggar. Flera nya bloggar har tillkommit och fått bra trafik direkt, som Neuraths börs och Johan Lindbergs Stockholmiana-blogg Mitt Stockholm.

SvD har under våren vunnit en hel del priser, bland annat i den internationella finalen i Society for News Design. Där blev det guld för vår tidning den 24 juli, om terrordåden i Norge. ”Ett av de bästa exemplen vi någonsin sett på hur man bevakar en stor nyhetshändelse”, sade juryn – och eftersom den kunde enas delade de också ut Best in Show till oss, i konkurrens med 10 500 andra tävlingsbidrag. Det är första gången sedan 2002, efter 11 september (då NY Times vann), som det priset delats ut.

Dubbel vinst blev det också vid Guldspaden, där Mikael Holmström vann bokklassen med Den dolda agendan och Jan Almgren, Jonas Fröberg och Ola Wong vann Stor tidning, för Invest Sweden-grävet. Ett minst lika fint erkännande var att Svenskt Kvalitetsindex i sin undersökning kom fram till att SvD har de mest nöjda läsarna bland alla tidningar i Stockholm. Vi rankades betydligt högre än DN, Aftonbladet, Expressen och Metro,
Det blev också dubbla brons i Grafik-VM i Pamplona, för vår 11/9-grafik och för den interaktiva älgen i SvD Insikt, pris av SND för bästa Ipadupplevelse till SvD Insikt (delat med Guardian och National Geographic).
Carolina Neurath rankades som Sveriges bästa ekonomijournalist i Hallvarson & Halvarssons årliga topplista, där SvD Näringsliv för första gången nådde högre än DI på den individuella listan. Jolopriset delades ut till Cordelia Edvardson, Region Blekinges kulturpris till Karin Thunberg, Barncancerfondens journalistpris till Maria Carling, Sydsvenska handelskammarens journalistpris till Jacob Bursell, Lilla sällskapets journalistdiplom till Henrik Ennart. Med mera.

Till slut lite statistik och listor från SvDs första halvår 2012:

Förstasidorna:
Ämnena som dominerade förstasidan (huvudnyhet):

1. Inrikespolitik
2. Malmöskotten
3. Breivikrättegången
3. Fotboll
5. Saudiaffären
6. Skola
6. Syrien
6. Svininfluensan/Panikens pris
6. Livsmedel/Hälsa
6. Polis/Krim (exkl Malmö)

Personerna som dominerat ettan:
1. Anders Behring Breivik
2. Stefan Löfven
3. Håkan Juholt
4. Sten Tolgfors
4. Fredrik Reinfeldt
4. Peter Mangs
4. Zlatan Ibrahimovic
8. Francois Hollande
8. Ulf Kristersson
8. Victoria, Daniel och Estelle
8. Loreen
8. Göran Hägglund

Avdelningarna som dominerat ettan:
Nyheter 60%
Utrikes 25%
Sport 10%
Näringsliv 8%
Brännpunkt 8%
Kultur 4%
Idag 1%
(vissa dagar är flera avdelningar med i banderollblocket, därför blir det över 100 %)

De mest lästa artiklarna på SvD.se och Nliv.se under våren:
1. 250 miljoner till 20 butiksägare
2. Cervenka: Lögnen hela vårt samhälle vilar på
3. Soros: Tre månader, sedan är det kört för hela EU
4. Här är Sveriges dyraste villor
5. På jakt efter extrapriser trots topplön
6. Större skärm på nästa Iphone
7. Daniel Ek bland Englands rikaste
8. Följ polisernas jakt i Toulouse
9. Estelle – ett oväntat val
10. Explosion akut hot mot bildindustrin
11. Apple vill slänga ut Google Maps
12. Ägaren som kursat två flygbolag -i maj
13. SBAB-ränta under magisk gräns
14. Stockholmarna vägrar amortera mera
15. Paret Reinfeldt separera
16. Mediamarkt mörkar miljardförlust
17. Manas agera som mänskliga sköldar
18. Popcorn nyttigare än grönsaker
19. Följ SvDs stulna cykel
20. Berkeleyprofessor sågar Anders Borg

De mest lästa bloggarna på SvD.se och Nliv.se under våren:
1. Wall Street-bloggen
2. Maratonbloggen
3. Ledarredaktionens blogg
4. Politik Direkt
5. Historiebloggen
6. Kulturbloggen
7. Neuraths börsblogg
8. Resebloggen
9. Andres Lokko
10. Mitt Stockholm

Nu ser vi fram emot en sommar som bland annat präglas av Almedalen och sommar-OS – och en höst där det amerikanska presidentvalet kommer att stå i fokus.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.