Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SvD GRANSKAR Den artikelserie vi just nu publicerar om massvaccineringen mot svininfluensen, under namnet Panikens pris, är en av de viktigaste granskningar vi gjort på mycket länge. Och gensvaret är enormt.

Vi har bland annat visat hur det bland smittskyddsexperter fanns stor tveksamhet mot att Sverige skulle vaccinera hela befolkningen – men att Sverige politiskt var fastlåst vid positionen att göra detta.
Vi kommer i morgon att visa tidigare okända siffror på hur liten effekt massvaccineringen hade sett till dödligheten i influensan, jämfört med länder som valde att enbart vaccinera riskgrupper.
Vi kommer i morgon också att visa siffror på hur få liv som räddades genom massvaccineringen – och på hur mycket dyrare insatsen var jämfört med de sedvanliga gränserna för samhällskostnaden.
Vi kommer också att ta upp andra aspekter, som mediernas roll i uppbyggnaden av paniken – och prata med ansvariga politiker.

Men den viktigaste delen i serien är ändå de berättelser vi publicerat i går och i dag, där vi låter 63 ungdomar som drabbats av den fruktansvärda sjukdomen narkolepsi på grund av vaccinet komma till tals.
Se här bildspel med alla – och se här 19-åriga Daniela Dahls egen berättelse om livet med sjukdomen.

Det är de som betalar priset för paniken. Det är dem vi måste se.
” Vi är inte bara siffror, statistik och procentandelar”, skriver Daniela i ett mejl.
de är så starka de kan, men de har fått betala dyrt för det stora misslyckande som följde på den största svenska vaccinationsinsatsen någonsin.

Fortsätt följa vår granskning – och kom gärna med synpunkter och tips, till granskar @svd.se.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.