Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

EKONOMIANALYS I dag sker det en efterlängtad återkomst i SvD. Det är SvD Näringslivs analytiker Andreas Cervenka som gör comeback i dagens N.

Andreas är föräldraledig ett tag till, men kommer senare i juni ut med antologin Vad är pengar? (Natur & kultur). Den består av några av hans bästa texter ur SvD, kompletterad med den nyskrivna text våra läsare får exklusivt redan i dag.
I den skriver han, med sedvanlig träffsäkerhet, om den globala ekonomins verkliga vinnare och förlorare.

Andreas Cervenka är unik bland svenska ekonomijournalister, för sin förmåga att genomlysa den intrikata väv av svårbegripliga sammanhang som formar finansmarknaden och världsekonomin. Han gör det dessutom med humor, skärpa och stilistisk finess, på ett sätt som går hem hos både marknadsproffs och i läsekretsar som normalt säger sig vara ointresserade av ekonomijournalistik.
När han i fjol fick 7:e AP-fondens journalistpris, en av de finaste utmärkelser man kan få som ekonomijournalist, skrev juryn: ”För en medveten och uthållig satsning på att leverera begripliga och analytiska texter som bidrar till att öka läsarnas förståelse för vår ekonomiska omvärld avseende jobb, pensioner, övriga sparmöjligheter och därmed allas vår välfärd. Artiklar som väl speglar redaktionens höga standard.”
När man läser hans gamla texter, som plockats ihop till boken, är det också slående hur väl hans analyser fortfarande håller – och hur vissa bara blivit mer relevanta, när tiden gett honom rätt. Riktigt bra journalistik fungerar ofta så.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.