Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

EXPRESSENMÅLET I skuggan av terrorrättegångarna i Oslo och Köpenhamn inleds i morgon en viktig rättegång i Malmö, där ett antal personer på Expressen åtalats för anstiftan för vapenbrott. Viktig, men framför allt pinsam för rättsväsendet.

Korrigerad
Sakfrågan i all korthet (den som vill läsa mer kollar förslagsvis Expressen-chefredaktören Thomas Mattssons blogg eller reportaget i Medievärlden, där ärendet täcks föredömligt): i samband med serieskyttens härjningar i Malmö gjorde Expressen ett reportage om hur lätt det är att få tag på illegala vapen i staden. Det tog dem 5 timmar. Sedan hade de en pistol, som de direkt lämnade in till polisen.
Det var ett omskakande och bra nyhetsreportage, som visade vad polisen har att kämpa mot. Det var heller inte första gången medier på olika sätt anskaffat eller via tips hittat illegala vapen. Det unika ligger i bedömningen som kammaråklagare Jörgen Larsson gjorde: han ansåg att tidningens agerande motiverade en stämning för vapenbrott. Det är därför det hålls rättegång i Malmö i morgon. Inte mot de som sprider våld och skräck i staden, utan mot de som rapporterar om det.

Publicister på andra medieföretag har mer eller mindre unisont fördömt åklagarens agerande. Jag också. Det är en sällan skådad juridisk pinsamhet, där det blundas helt för syfte och journalistikens uppdrag, i ett slags petimeteraktigt revirpinkande.

Möjligen har de starka mediereaktionerna fått åklagaren att inse att åtalet är ett misstag, eftersom han nu talar om att det finns ”förmildrande omständigheter”. Om han följde det resonemanget fullt ut skulle han inleda morgondagen med att helt dra tillbaka åtalet. Men så väl lär det inte bli.

Det vore fel att kalla rättegången för ”principiellt viktig”. Det är den inte: det finns inga principer som ger journalister rätt att bryta mot lagen. Däremot måste man i varje fall göra en individuell rimlighetsprövning: finns det uppsåt att begå brott eller handlar det bara om att med journalistikens metoder bedriva en viktig samhällsgranskning? I så fall, vilket alla rimligen borde tycka att det gör i det här fallet, ska man inte väcka åtal.

Journalistik måste ibland bryta mot lagen, när lagen försöker strypa en fri rapportering. Det kan handla om orimlig sekretess, eller om diktaturstater som förbjuder all form av journalistik. Sådana diskussioner för vi bland annat om fängslandet av Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.
Här pratar vi dock om något annat: här är själva lagbrottet på sin höjd en parentes; om en mycket kort tid mellan inskaffandet och det frivilliga överlämnandet. (Korrigerat: stod tidigare att det rörde sig om några minuter)

Och jag blir förvånad över att en så tung mediemakthavare som Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson säger till Expressen att hon tycker att de åtalade ”ska få lindrigaste möjliga straff”.
Som tur är avgår hon redan, i dag, när hennes förordnande går ut. Så slipper man kräva det.
Självklart måste Expressenmedarbetarna frikännas från brott, allt annat vore en juridisk skandal.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.