Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SvD GRANSKAR Vår artikelserie med granskningen av myndigheten Invest Sweden har visat på mycket stora brister hos myndigheten, med uppblåsta siffror, bristande kontroll. chefer med dubbla uppdrag och – i dagens artiklar – aktiv delaktighet i agerande som nu är föremål för polisutredning och skatteutredning. En slutsats är fullständigt given: det är dags att släppa den höga svansföringen och erkänna bristerna.

 

(Korrigerad)

SvD Näringsliv har i en rad artiklar i veckan granskat myndigheten Invest Sweden, som sorterar under Utrikesdepartementet, vars uppgift är att locka utländska investeringar till Sverige. Invest Sweden uppger bl a  att kinesiska investeringar i Sverige de senaste åren har skapat 600 nya svenska jobb. Men i måndags kunde SvD Näringsliv avslöja att det faktiska antalet skapade jobb bara är en tiondel så stort, 60. I tisdags medgav Invest Swedens generaldirektör Per-Erik Sandlund, motvilligt, i en intervju att siffrorna i själva verket bara är uppskattningar som gjorts av vad som kan bli eventuella framtida jobb. Detta sedan de svenska biltillverkarna helt förnekat kännedom om myndighetens uppgifter.

Kinesiska Geelys köp av personbilstillverkaren Volvo PV är ett tydligt exempel på hur jobbsiffrorna överdrivs. Enligt Invest Swedens egen statistik skapade den affären 400 jobb i Sverige. Men när SvD Näringsliv kontrollerar uppgifterna visar sig inte ett enda konkret jobb. Handelsminister Ewa Björling kallade till sig generaldirektör Sandlund direkt efter SvDs första artiklar och krävde tre saker:  Se över mätmetoder, transparens och missvisande fakta.

SvD har också avslöjat hur den välbetalde kinesiske representanten Eddie Chen haft dubbla uppdrag och även arbetat för att locka investeringar till USA, utan att generaldirektören kände till det.

Även när det gäller de uppgifter vi avslöjar i dag är generaldirektören Sandlund helt ovetande. Han säger sig inte veta något om de kinesiska företag som bluffat till sig uppehållstillstånd i Sverige, genom falska verksamheter. Han har heller ingen aning om att en av hans tjänstemän agerat påtryckare för att blufföretagens representanter ska få behålla sina tillstånd i Sverige. Trots klara bevis på detta.

Chefens okunnighet är naturligtvis besvärande nog – och ett gravt bevis på att detta är en myndighet som saknar kontroll eller som är orimlig naiv gentemot sina anställda och samarbetspartners.

Det som gör saken ännu märkligare är den  kommunikativa linje som myndigheten valt, där man – trots att generaldirektören själv medgivit att jobbsiffrorna inte stämmer –  inte vill gå med på några fel över huvud taget, utan istället går till 0grundade frontalangrepp mot vår granskning, i flera pressmeddelanden (här och här). Det är en extremt hög svansföring, som rimmar oerhört illa med de fakta vi redovisat och som är uppenbara även för den ansvariga ministern.

Att en statlig myndighet deltar i ett systematiskt fusk med uppehållstillstånd – och agerar aktivt för att påverka andra myndigheter – är förstås extremt allvarligt. Tänker myndigheten fortsätta att blunda för verkligheten, eller erkänna problemen, efter dagens artiklar?

Vår granskning fortsätter, oavsett vilket. Men myndigheten och dess kommunikationsansvariga förverkar naturligtvis den sista skärvan av trovärdighet om de fortssätter att vifta bort problemen.

Man kan bara hoppas att det Invest Swedens kommunikationschef  Loth Hammar twittrade i går kväll tyder på en ny sorts insikt, istället för den tidigare konfrontativa och ogrundade attityden:

”Får intressant information. Drar slutsatser. Det här är…oj oj, hjälp… tja, vad kan man nu säga? #detvarsomfan

Ja, exakt. Och nu är det dags att agera istället för det alltmer bisarra tuppfäktandet på olika sociala mediearenor. Upp med bristerna på bordet, granska det egna agerandet och bidra till den prövning som nu kommer att ske. Istället för att, med en bisarr pr-strategi, försöka skjuta budbäraren.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar