Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

UTGIVARFRÅGOR Uppgifterna om sexuella övergrepp i Patrik Sjöberg och Markus Luttemans bok ”Det du inte ser” är omskakande. De innebär också mycket allvarliga anklagelser mot en avliden person. Så här har vi utgivare på SvD resonerat kring publiceringen.

Två idrottare, Patrik Sjöberg och norska Christian Skaar Thomassen, berättar i boken om sina egna upplevelser av sexuella övergrepp när de var minderåriga. De pekar båda ut samma person som förövare: höjdhoppstränaren Viljo Nousiainen, som även var Sjöbergs styvfar. Övergreppen ska ha skett vid en lång rad tillfällen, under flera år.

Nousiainen dog 1999 och kan därmed inte bemöta anklagelserna. Det är därför viktigt att konstatera att det aldrig kommer att gå att få någon klarhet i frågan om hans eventuella skuld. Men han har aldrig dömts för något sådant brott, mig veterligen heller ej anmälts för något sådant eller varit föremål för någon polisiär utredning. Det har heller inte riktats några anklagelser mot honom om något liknande, åtminstone inte sådana som nått offentligheten.

Viljo Nouisianen var en av Sveriges främsta friidrottsledare genom tiderna, sett till de framgångar hans adepter uppnådde. Han var verksam på både elit- och ungdomsnivån och har hyllats av många för sin genialitet i att identifiera talanger och få dem att utvecklas. Han var okonventionell, men extremt framgångsrik.

Hans relation med Patrik Sjöberg var speciell. Han var den förste som såg talangen  Sjöberg och förblev hans tränare hela karriären – och de levde även ihop, som styvfar och son, efter skilsmässan från Sjöbergs mamma.

Alla som sett och följt Sjöbergs karriär vet att deras förhållande var laddat. Jag intervjuade själv Sjöberg efter OS-silvret 1984, vid en sponsorträff i Halmstad. Vi satt vid ett stort styrelserumsbord, Sjöberg och Nousiainen vid varsin kortända, jag och sponsorn på långsidorna. Sjöberg berättade om OS, men ägnade lika mycket tid åt att skälla på Nouisianen och ifrågasätta allt han sade – och det kändes som om han skulle kunna kasta askfatet på sin tränare när som helst.

I boken ger han sin förklaring till sin aggressivitet och till det hat han stundtals kände mot sin tränare: att den grundade sig i de övergrepp han utsatts för.

Huruvida hans beskrivning är korrekt är omöjligt att säga säkert. Det är inte ens ord mot ord, utan bara hans ord. Men beskrivningarna av vad som hänt är i mitt tycke mycket trovärdiga, så som de skildras i boken. Hur andra läsare uppfattar det är upp till dem.

Att publicera anklagelser mot någon som inte kan försvara sig, i ett ärende som aldrig kan utredas, är ovanligt och vanskligt, sett ur utgivarperspektiv. Men vi väljer ändå att återge Sjöbergs version. Att en av Sveriges främsta friiidrottare genom tiderna kommer med de här anklagelserna har självklart ett stort nyhetsvärde: att inte ta upp dem, när de publiceras i en bok på detta sätt,  blir orimligt. Och eftersom kärnan i hans berättelse handlar om banden mellan stjärntränaren och hans talang skulle det också bli orimligt att inte berätta vem anklagelserna riktades emot.

Det är heller inte en fråga om att ”döma” någon. Patrik Sjöberg själv säger att hans syfte med boken är att väcka debatt – och att visa på vad som kan föregå i idrottslivet. Idrotten är ingen skyddad verksamhet, utan övergrepp förekommer självklart även där – och unga talanger befinner sig ofta i en utsatt beroendeställning gentemot sina ledare.

Att den debatten kan föras är viktigt.

 

 

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar