Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

VALDEBATT Var medierapporteringen i valrörelsen alltför negativt vinklad mot de rödgröna och Mona Sahlin. Ja, om man ska tro en del debattörer och den undersökningen professor Kent Asp redovisat på DN debatt – och det finns de som efterlyst mer självkritik hos medierna. Men innan man klär sig i säck och aska måste man ta reda på om det finns minsta fog för kritiken. Och det gör det inte, åtminstone för SvD:s del.

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att det finns många invändningar mot Asp-mätningen, framför allt när det gäller formuleringarna om vinklingar och partiskhet. Om man rapporterar om en dålig nyhet för ett parti, t ex usla opinionssiffror, är det inte att ”vinkla” eller att missgynna partiet. Snarare handlar det om att göra sitt jobb. Den som inte rapporterat om t ex socialdemokraternas historiskt låga nivåer i opinionsmätningarna har knappast skött sitt uppdrag. Sedan finns det fler perspektiv och historier man bör göra, men man kan helt enkelt inte vänta sig att andelen positiva och negativa nyheter ska vara exakt lika för alla partier. Verkligheten måste också få spela in.


Tidningen Medievärldens chefredaktör Axel Andén tyckte dock att Asps artikel borde mana till självkritik, bland annat hos oss. Han skrev bland annat så här: Svenska Dagbladet sticker ut i tabellen med 58 kritiska artiklar om Mona Sahlin och 10 om Fredrik Reinfeldt. Men när redaktionschefen Martin Jönsson bloggar om DN Debatt-artikeln kommenterar han allt annat än den egna tidningens siffror.

Andén har dock missförstått tabellen i DN. Det var inte 58 Sahlinkritiska artiklar; i såfall hade jag också reagerat. Även om man räknar in webben har Sahlin bara omnämnts i drygt 60 artiklar under den uppmätta månaden och det är bara i en liten del av dem som innehållet kan beskrivas som negativt för Sahlin, ännu mindre ”negativt vinklat”. Siffran som angavs var istället procent. Det Asp och hans kollegor gjort är att granska ”de mest tongivande nyhetsartiklarna om valet” och sedan tolka om de är negativt vinklade. Då hamnade de på 58 %.

Exakt vilka artiklar som avses försöker jag nu ta reda på, för att kunna utröna om det finns anledning till självkritik.

I väntan på svar från JMG bläddrade jag helt sonika fram alla artiklar om Sahlin under den här månaden.

Totalt hittade jag färre än 10 artiklar om Sahlin som man möjligen kan beskriva som negativa eller kritiska mot S-ledaren. Sju av dem är analyser av vår politiske analytiker Göran Eriksson. Det ligger i sakens natur att politiska analyser ofta lyfter fram problemställningar. Merparten av dem var också analyser av opinionssiffror – och då blev det av förklarliga skäl negativt. Men det är också analyserna av flera andra partier, efter tv-utfrågningar och annat. Någon ensidig ”Sahlin-bashing” kan man knappast urskilja i dessa analyser, hur enögt man än tittar.

Återstår gör tre nyhetsartiklar:

6/9 Röstjakt i förorten ska vända valvinden Huruvida den ska ses som negativ kan verkligen diskuteras, snarare skildrar den på ett normalt och neutralt sätt en rödgrön valspurt. Men ok, det står i den att det går trögt med röstfisket och att hela satsningen är ett försök att ”rädda Sahlin”.

5/9 S på historiskt låg väljarnivå Visst är det negativt, men om ett parti når sämsta resultatet i Sifo på 13 år vore det konstigt om ”vinkeln” vore en annan.

22/8 Kraftig motvind för Mona Sahlin var förstasidesrubriken. Det föranleddes, återigen, av en Sifomätning, som visade på egen majoritet för alliansen. Samma dag fanns en lång partiledarintervju med Sahlin. Den tar upp hennes ”motvind”, men jag skulle verkligen inte beskriva den som ”negativt vinklad”.

Den som har Asp-definitioner på ”negativt vinklat” kan möjligen också räkna sidoartikeln till de rödgrönas valmanifest, med rubriken ”Flera knäckfrågor för de rödgröna” dit. Den bygger dock på ett obestridligt faktum: att partierna inte var överens i alla viktiga frågor. Vilket bland annat framgår av ett direkt citat från Mona Sahlin i texten: ”QVi har inte klarat av att lösa alla frågor på kort tid”. En rimlig verklighetsbeskrivning alltså, ingen ”negativ vinkling”

Ser detta ut som en ”Mosa Mona”-kampanj på nyhetsplats? Nej, knappast. Med min definition av ”negativ vinkling” hittar jag inte en enda artikel som det finns anledning att kritisera som tendentiös.

Det handlar om normal nyhetsraapportering av en partiledare som slåss i opinionsmässigt underläge. Och då finns det faktiskt inga skäl till allvarlig självkritik.

Men jag återkommer när jag fått hela JMG-underlaget och då närmare kan bedöma deras procentsiffror.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar