Annons

Kulturbloggen med SvD:s kulturchef Stefan Eklund

Stefan Eklund

Stefan Eklund

Unge dramatikern och regissören Rasmus Lindberg har prisats och uppmärksammats tidigare. Pjäsen Svårast är det med dom värdelösa, som Lindberg både skrivit och regisserat för Teater Västernorrland, är med på Teaterbiennalen och det är bara att konstatera: Det är en riktig fullträff.

Det handlar om den rullstolsbundna Hedvig och hennes personliga assistent Måns, en till en början mycket motvillig sådan. Men deras relation växer sig allt starkare och de förenas i kampen för Hedvigs rätt till ett fullvärdigt mänskligt liv.

Fars blandas med tragik, stillhet med scenografiska och musikaliska explosioner – men allt är hela tiden glasklart och effektivt berättat. Texten håller osedvanligt hög klass.

Kul är också att se de två unga skådespelarna Maria Granhagen och Anders Tolergård som inte sätter en fot fel, fint understödda av Gisela Nilsson och Stefan Åkerman.

Igen – det här är en kanonföreställning. Rasmus Lindberg vill jag se mer av.