Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

INTERAKTIVITET Artikelkommentering och anonymt näthat har varit ett av veckans stora debattämnen. Flera redaktioner har stängt ned sina kommenteringsfunktioner på sajterna eller infört olika former av registreringskrav.

På SvD.se initierade webbchefen Fredric Karén i veckan en bloggstafett i ämnet, där han själv skrev första inlägget och sedan bjöd in ett antal publicister och webbexperter att ge sin syn på saken. Den stafetten pågår fortfarande på sajten – och har genererat upp mot tusen artikelkommentarer redan. Även redaktören för Brännpunkt, Lena Karvik, har tagit upp ämnet i vår nya Brännpunktsblogg. På så sätt kan vi få in fler röster och perspektiv, som kan ligga till grund för vårt fortsatta arbete med läsardebatt och läsardelaktighet i olika former.

För oss är det viktigaste två saker:

1) Att vår journalistik når ut och engagerar, så att den diskuteras i olika sammanhang. Det kan ske i kommentarsfält, men även på Facebook, Twitter eller i andras bloggar. En intressant artikel i dag kan delas på Facebook flera tusen gånger – och där diskuteras vidare. Det är naturligtvis lika viktigt som att det förs en aktiv diskussion i vårt eget forum.

2) Att våra läsare kan vara delaktiga i skapandet av journalistiken, i ett ständigt pågående samspel med redaktionen. Det ska ge genom att vi efterlyser tips och inspel till granskningar och artikelserier, genom kritik och dialog och andra sätt att mötas kring innehållet i tidningen och i våra digitala kanaler.

På båda dessa områden måste vi ständigt utvecklas och bli bättre – i samklang med den utveckling som sker i den sociala medievärlden. Därför får inte diskussionen om läsardebatt bli för smal och bara upprätthålla sig kring hatet i kommentarsfälten. Som Fredric Karén skrev i sitt inlägg: Vi måste ta tillbaka den goda läsardebatten. Men den kan ta sig många olika uttryck.

Här är inläggen i bloggstafetten så här långt:

Fredric Karén http://blog.svd.se/svdse/2011/08/31/vi-maste-ta-tillbaka-den-goda-lasardebatten/

Anna Hjalmarson http://www.svd.se/opinion/bloggstafett-alla-maste-ta-sitt-ansvar-for-det-offentliga-samtalet_6430626.svd

Björn Hedensjö http://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2011/09/02/bra-debatter-kraver-mer-an-ny-teknik/

Brit Stakston: http://www.jmw.se/2011/09/03/medias-roll-ar-att-forespraka-oppenhet/

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.