Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NAMNPUBLICERING SvD:s hållning är att, med stöd i de pressetiska spelreglerna, vara restriktiv med publicering av namn på personer misstänkta för brott. Men ibland finns det starka skäl för att ändå röja identiteten. Så är fallet när det gäller våldtäktsmisstankarna mot AIK-stjärnan Dulee Johnson.

Tidigare i dag gick det ut två nyhetsmeddelanden. Dels att en allsvensk fotbollsspelare misstänks för våldtäkt, dels att AIK tillsvidare stängt av Dulee Johnson. Det blev ganska snart uppenbart att det inte går att hålla isär de två rapporteringarna, utan att istället klargöra att de handlar om en och samma person. Och att det är en pågående utredning, där han är anhållen på sannolika skäl, men att det är för tidigt att säga något om skuldfrågan.


När spelare i elitlag bryter mot lagen, t ex i form av rattfylla eller liknande, brukar de flesta klubbar redovisa vem det är det gäller. Detta därför att andra i klubben inte ska misstänkliggöras – och för att det ska finns logiska förklaringar om man vidtar disciplinåtgärder.

AIK valde i dag en mellanväg. Klubben informerade, som den rimligen måste göra som noterat bolag, om att Dulee Johnson avstängts, men inte varför. Samtidigt talade klubbens huvudsponsor Åbro öppet om att man kräver att Johnson ska lämna klubben. I kombination med nyheten om en icke namngiven våldtäktsmisstänkt allsvensk spelare blev det en härva av konstiga rapporteringar, som sannolikt bara skulle bli ännu mer trasslig framöver.

För att kunna rapportera vettigt och rimligt om detta tog vi därför beslutet att gå ut med Johnsons namn.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.