Tillväxtbloggen

Katarina Hugo

Katarina Hugo

En av Singaporebörsens nykomlingar på börsen i år är det svenskrelaterade oljeföretaget Rex International Holding . Företaget har utvecklat en unik teknik för att analysera ljudvågor i jakten på det svarta guldet på havsbotten. – Vi lyssnar efter olja, säger Dan Broström som är ordförande från Rex International Holding’s huvudkontor i Singapore.

Dan Broström - bild
Sedan 15 år tillbaka har Dan Broström sin bas i Singapore där han bland annat arbetat med att hjälpa fler svenska företag till den asiatiska marknaden. Ett av dessa bolag är innovations- och teknikföretaget Rex International Holding som noterades på Singaporebörsen i somras. Noteringen får anses som lyckad med ett kurslyft på 30 procent sedan notering, vilket ger ett börsvärde på drygt 3 miljarder kronor. Broström, som har kopplingar till Broströms redier, är arbetande styrelseordförande sedan två år tillbaka.

– Vi ville ha en börs med god likviditet och med ett starkt regelverk. Här finns ett stort intresse bland investerare att satsa på olje- och gasverksamhet. Makroläget ser dessutom hyggligt ut i Singapore och det politiska läget är stabilt.

Affärsidén handlar i korthet om en unik och särskilt utvecklad teknik för att kunna analysera konventionell seismik som skjuts ned mot havsbotten eller på land. Med hjälp av att tolka ljudet, som kommer tillbaka från havsbotten kan man avgöra om man träffat på olja i marken, om det bara är vatten eller om det är tomt. Det går även att få fram storleken på fyndigheten men däremot inte oljan’s permabilitet. En del olja är så pass trög flytande så att den är svårt att ta upp och sälja.

-Hittills är det bara Rex som kommit på det här sättet att tolka seismiken. Och det har visat sig att vår teknik ökat träffsäkerheten till 50 procent eller mer, säger han och fortsätter.

– Att leta efter olja är extremt dyrt. Det är inget man gör på måfå. En testborrning offshore kan i genomsnitt kosta 50 miljoner dollar.

Oljerigg - Rexbild

Grundarna till nuvarande Rex Interinational är två uppfinnarbröder härstammande från Lund, båda professorer. Redan på 1980-talet var de först med att använda avancerad satellitteknik för att hitta stora oljefyndigheter i Norge och Oman. Deras första bolag köptes av Lundin-sfären och de fick skriva på ett avtal om att de skulle hålla sig borta från branschen ett antal år, av konkurrensskäl. Stommen till nuvarande Rex International Holding lades 2008.

Att hitta olja med hjälp av så kallad seismik, det vill säga genom att skicka ner ljudvågor på havsbotten är Rex International Holding visserligen inte ensamma om. Tekniken används av alla seriösa geologer inom oljeindustrin. Men analysmetoderna är, enligt Dan Broström, fortfarande överlag trubbiga vilket kanske normalt ger en träffsäkerhet på max 10 – 15 procent.

-Med vår teknik kan vi säga att vi hittar olja oftare än varannan gång vilket är helt unikt. Det är lokaliseringen av oljan vi tjänar pengar på. Vi äger själva helt eller delvis 16 oljelicenser men vi är bara involverade i exploateringsfasen. Vi säljer när vi väl har konstaterat om och var oljan finns, vi producerar ingen olja förutom vår verksamhet onshore i USA samt Trinidad. Modellen är att skaffa oss så många intressanta licenser som möjligt baserat på analyser gjorda med användande av rexäs teknik.

Han berättar att tillväxtmålet är att skaffa sig omkring 30-40 st licenser vid utgången av 2015.

-Men vi kommer bara att intressera oss för och investera i licenser eller områden till havs som innehåller minst 50 miljoner fat olja.

Dan Broström är fullt medveten om att bolaget inte kommer att kunna vara ensam om tekniken i all evighet.

-De stora jättarna kommer i sinom tid med sina resurser att vara ikapp oss. Men det kommer att ta tid så vi räknar med att hinna bygga upp stor lönsamhet i bolaget innan dess.

Räknar ni med att bli uppköpta?

-Vi är inte mottagliga för ett bud just nu. Men det är klart kommer ett bud som är över all förväntan får vi ta ställning till det.

Om bloggen


SvD Näringsliv är på plats i Kazakstan, Indonesien och Singapore under kommande vecka för att belysa utmaningar och möjligheter för några av världens tillväxtmarknader. På bloggen publicerar vi löpande artiklar och intervjuer med lokala företag, börschefer och fondförvaltare som ger sin syn på tillväxten i respektive region.

Katarina Hugo är ekonomireporter på SvD Näringsliv sedan 2012. Magnus Hjalmarson Neideman är fotograf på SvD sedan 2007.

Kontakt: katarina.hugo@svd.se och på Twitter @katarina_hugo.

Arkiv

Fler bloggar