Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Våldet mellan Gaza och Israel har blossat upp igen. Sedan i måndags har ett 50-tal raketer avfyrats från Gaza mot Israel, enligt israelisk militär. Israel har svarat med flygangrepp mot Gaza. Flera israeler och palestinier har skadats och minst sex palestinier har dödats.

Raketbeskjutningen från Gaza fortsatte under morgonen med raketer som slog ner nära Be’er Sheva och i Eshkol-regionen, enligt Haaretz. Israel genomförde nya flygattacker.

Flera militanta palestinska grupper säger sig ha deltagit i raketattackerna mot Israel, enligt Ma’an: de väpnade grenarna av PFLP respektive PRC men även Al-Qassam-brigaden, som är Hamas väpnade gren.

Israel håller alltid Hamas ansvarigt för de raketer som kommer från det Hamaskontrollerade Gaza, men det senaste året ungefär har Hamas sökt begränsa raketskjutandet och iakttagit den informella vapenvila som råder mellan Israel och Gaza.

Beskjutningarna mellan Israel och Gaza kommer efter att en attack i söndags där beväpnade män tog sig över gränsen från Egypten in i Israel och sköt ihjäl en israelisk byggnadsarbetare. Två av angriparna sköts ihjäl. Men enligt israeliska armén finns inget direkt samband mellan den attacken och beskjutningarna mellan Gaza och Israel.

Andra, som statsvetaren Jonathan Spyer vid GLORIA Center i Herzliya, menar dock att det finns ett samband mellan de växande spänningarna mellan Gaza och Israel och muslimska brödraskapets framgångar i Egypten. Hamas är en palestinsk gren av Muslimska brödraskapet.

– Det här är en strategisk förändring och vi kan vänta oss en mycket mer orolig södra gräns än vi har sett på många år, säger han till Bloomberg.