Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Det må vara en storm i ett vattenglas, men det franska politiska etablissemanget är skakat. Och allt beror på 135 tecken som Frankrikes ”första dam” Valérie Trierweiler skrev på Twitter igår. Nu fylls franska medier av spekulationer om de politiska och personliga motiv som ligger bakom.

Valérie Trierweiler är flickvän till den nyvalde presidenten François Hollande. Hon har hela tiden sagt att hon inte tänker flytta in i presidentpalatset, att hon tänker fortsätta att jobba som journalist på veckomagasinet Paris-Match, och att hon inte tänker gå i någons ledband. Men få hade väntat sig att hon skulle gå på tvärs politiskt emot presidenten. Och emot modern till hans fyra barn.

På söndag hålls andra omgången i valet till franska nationalförsamlingen. I valkretsen som utgör staden La Rochelle är kampen om väljarna infekterad eftersom två socialister står emot varandra: Ségolène Royal som var Hollandes flickvän före Trierweiler och ”dissidenten” Olivier Falorni, som vägrade följa partilinjen och sluta upp bakom Royal.

Presidenten François Hollande och socialisternas partiledare Martine Aubry har gett Royal sitt stöd, men igår twittrade alltså Trierweiler ut sitt stöd till hennes konkurrent. Spekulationerna satte genast igång om att hennes konto blivit hackat, men när nyhetsbyrån AFP kollade direkt med Trierweiler bekräftade hon att hon skrivit det.

För president François Hollande är allt mycket besvärande. Han har försökt att framstå som en ”normal” president till skillnad från Bling-bling-presidenten Sarkozy, vars förhållande och senare äktenskap med sångerskan Carla Bruni blev rena glamoursåpan.

Högerpolitikern Geoffroy Didier twittrade genast ut att Hollandes ”normala presidentskap” har dött och istället ersatts av ”Dallas” i presidentpalatset.