Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Precis när alla trodde att en kompromiss nåtts utbryter en ny kris – med risk för att skatterna höjs vid årsskiftet för 160 miljoner och att arbetslöshetsunderstödet dras in för 3 miljoner amerikaner.

Republikanerna i representanthuset röstade ner förslaget om en förlängning av löneskattesänkningen och av jobbidragen på tisdagen. Sedan lämnade många av dem stan, precis som senatorerna gjorde i helgen efter sin omröstning. President Barack Obama däremot har skjutit upp Hawaii-semestern.

Det är osäkert vad som ska hända de närmaste dagarna. I rampljuset står talmannen John Boehner som framhållit att hans kongressblock ville ha en ettårig lösning. Men var det ett klokt drag att ställa saken på sin spets nu? Vad säger senatskollegan Mitch McConnell som fått de flest i sin flock att rösta för? Vem vinner på lång sikt?

Tidningen Wall Street Journal dundrar i en huvudledare med rubriken  ”GOP:s löneskattsfiasko”. Ord och inga visor, skulle man kunna säga:

– GOP Senate leader Mitch McConnell famously said a year ago that his main task in the 112th Congress was to make sure that President Obama would not be re-elected. Given how he and House Speaker John Boehner have handled the payroll tax debate, we wonder if they might end up re-electing the President before the 2012 campaign even begins in earnest.

The GOP leaders have somehow managed the remarkable feat of being blamed for opposing a one-year extension of a tax holiday that they are surely going to pass. This is no easy double play.

Republicans have also achieved the small miracle of letting Mr. Obama position himself as an election-year tax cutter, although he’s spent most of his Presidency promoting tax increases and he would hit the economy with one of the largest tax increases ever in 2013. This should be impossible.

Mer om bakgrunden, här, i The Hill.

Och, mer om Obamas semesterstrategi, här, i Politico.