Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den årliga fotbollsmatchen mellan regeringen och oppositionen har skapat ett politiskt bråk. Sverigedemokraterna får inte vara med i drabbningen. ”Fullständig sandlåda”, anser Anders Hansson (M), riksdagsledamot och lagkapten.

Om knappt två veckor, tisdagen den 22 maj, möts regeringen och oppositionen i en prestigefylld fotbollsmatch. Kampen, en årlig tradition sedan 1970-talet, avgörs på Kaknäs idrottsplats i Stockholm.
I år vill även Sverigedemokraterna vara med på planen.

– Jag tog kontakt med den som är ansvarig för oppositionens lag, och sade att vi kan ställa upp med fyra personer. Men jag fick ett mejl tillbaka, där det står att det är en match mellan alliansen och de rödgröna, säger riksdagsledamoten Per Ramhorn (SD).

Thomas Bodström (S) på fotbollsplanen

Riksdagsledamoten Christer Adelsbo (S), som är en av de lagansvariga, poängterar även för SvD att det inte är regering och opposition som möts. Historiskt har Socialdemokraterna haft ett eget lag, oavsett om partiet har suttit i regering eller opposition, berättar han. Men 2006 bildade de borgerliga partierna en allians, även på fotbollsplanen.

– Då valde vi att bilda ett rödgrönt lag, och skaffade ett rödgrönt matchställ. Vi har inte haft någon avsikt att förändra det, utan kör vidare med vårt rödgröna lag, säger Christer Adelsbo.

Om Sverigedemokraterna vill spela fotboll är det i så fall mer ”naturligt” rent politiskt att de går med i allianslaget, tycker han.

– I kammaren, när S, V och MP har ett förslag, så stödjer SD det i kanske en procent av fallen. Man stödjer regeringen i det läget.

Christer Adelsbo understryker också att Ny demokrati, som satt i riksdagen 1991-94, inte heller deltog i fotbollsmatcherna.

Motståndarlagets kapten, riksdagsledamoten Anders Hansson (M), ger en annan bild än Socialdemokraterna.

– Det här en match mellan det parti eller de partier som ingår i regeringen, och oppositionspartierna. Det är solklart. Vi har ju haft statsministern med i laget, säger han, och påpekar att en vänsterpartist för många år sedan spelade tillsammans med Moderaterna i ett oppositionslag.

Fredrik Reinfeldt (M) på fotbollsplanen

Anders Hansson är kritisk till att Sverigedemokraterna inte får vara med i årets match.

– Jag tycker att det är fullständig sandlåda, löjligt. Om nu Stefan Löfven kunde stå på samma sida som Sverigedemokraterna i studion under partiledardebatten, så kan man undra varför de plötsligt inte får vara med det fotbollslag som oppositionen ska sätta samman.

Hur ser du på Christer Adelsbos åsikt att SD kan spela i ert lag?

– Det är en hittepålösning från Socialdemokraterna. Det blir ett löjets skimmer över det hela. Sverigedemokraterna ingår de facto inte i regeringen. Det är tragiskt att man politiserar en fotbollsmatch som varit tradition under så många år, säger Anders Hansson.

Även Per Ramhorn tycker att de övriga oppositionspartiernas agerande är ”oerhört barnsligt”.

– Man tar sig för pannan. Det är sandlådementalitet. Men vi vill inte göra en stor sak av detta, för vi har viktigare saker att hålla på med.

Han underkänner argumentet att drabbningen på fotbollsplanen är mellan alliansen och de rödgröna.

– Som jag ser det är det en efterhandskonstruktion. Jag har gått igenom protokoll från riksdagens idrottsklubb tio år tillbaka och det står tydligt att de här matcherna är mellan opposition och regering, säger Per Ramhorn.

En möjlig förändring inför 2013 är att anordna en turnering, där varje parti bildar ett eget lag, enligt Christer Adelsbo. Det skulle ge SD chans att delta.

Laguppställningarna inför årets match är så gott som klara.

I den rödgröna truppen spelar bland andra:…

* Ibrahim Baylan (S)

* Adnan Dibrani (S)

* Tommy Waidelich (S)

* Anders Ygeman (S)

* Mehmet Kaplan (MP)

* Åsa Romson (MP)

* Rossana Dinamarca (V)

I regeringspartiernas trupp spelar bland andra:

* Anti Avsan (M)

* Gustav Blix (M)

* Jenny Petersson (M)

* Johan Linander (C)

* Annika Qarlsson (C)

* Anders Sellström (KD)

2010 vann alliansregeringen matchen med 5-1, förra året lämnade oppositionen walk over.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv