Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Göran Hägglund och Maria Larsson är oense om kvoteringen i föräldraförsäkringen, kan SvD avslöja. KD-ledaren Göran Hägglund vill avskaffa de två öronmärkta pappamånaderna, en åsikt som inte delas av partiets vice ordförande Maria Larsson.

”Valfrihet, flexibilitet och rättvisa” är ledorden för Kristdemokraternas nya familjepolitik, som ska antas av partifullmäktige i Stockholm på fredag.

Ett av de mer kontroversiella förslagen som de 69 ombuden ska ta ställning till är att slopa dagens två öronmärkta månader i föräldraförsäkringen.”Det är föräldrarna som har rätt att avgöra vad som är bäst för deras barn och deras familj, inte staten eller kommunen”, motiverar partiets familjepolitiska arbetsgrupp, som har letts av Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen och ansvarig talesperson.

Kristdemokraternas partistyrelse har, inför partifullmäktiges möte, ställt sig bakom den föreslagna omsvängningen. Men nu står det klart att de 18 ledamöterna är djupt splittrade om de så kallade pappamånaderna.

Göran Hägglund (KD)

För att enas krävdes en omröstning i partistyrelsen – en votering som slutade lika, kan SvD avslöja. Därmed blev det socialminister Göran Hägglund som, i sin egenskap av partiordförande, fällde avgörandet.

Han ställde sig, i likhet med bland andra partiets andre vice ordförande David Lega, kommunalrådet Bengt Germundsson och ungdomsförbundets ordförande Aron Modig, bakom kravet att slopa kvoteringen i föräldraförsäkringen.

Inställningen till de öronmärkta månaderna delar också den absoluta toppen, det så kallade partipresidet. Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson, som också är barn- och äldreminister, röstade för att behålla de två pappamånaderna, uppger SvD:s källor. Det gjorde även kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth, Stockholms biträdande socialborgarråd Ewa Samuelsson och Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson och ordförande för KD i Västerbotten.

– Jag driver linjen att de ska vara kvar, och det kommer jag att driva på partifullmäktige också. Lagt kort ligger, folk har inrättat sig efter det här. Vi ska inte lägga fokus på de här två månaderna, utan på allting annat som är viktigt för framtiden, förklarar Anders Sellström.

Ewa Samuelsson har samma åsikt:

– För mig är det så självklart att man ska dela. Men om man inte har kommit till den slutsatsen själv, så kan pappamånaderna vara ett stöd. De kan förhoppningsvis leda till att man går vidare, men utifrån en frivillig basis, säger hon.

SvD har sökt Maria Larsson, men hennes pressekreterare meddelar att hon inte vill kommentera frågan.

Den första så kallade pappamånaden infördes 1995, på initiativ av dåvarande socialministern Bengt Westerberg (FP). 2002 förlängde S-regeringen föräldraförsäkringen med en andra pappamånad.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv