Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Vänsterpartiets nye ledare Jonas Sjöstedt ska ha två vice ordförande vid sin sida – båda kvinnor. Det anser riksdagsledamoten Lena Olsson, distriktsordförande i Dalarna. Hennes egna favoriter är Ulla Andersson och Wiwi-Anne Johansson.

Vänsterpartiets 39:e kongress är över, och Jonas Sjöstedt har tillträtt på ordförandeposten.

Lena Olsson (V)

Lena Olsson, riksdagsledamot och distriktsordförande i Dalarna, är nöjd över att hennes egen favorit utsågs till partiledare. Men hon beklagar att ombuden röstade nej till en duo i toppen.

– Nu har vi en man som partiledare. För att väga upp det tycker jag att vi ska ha två vice ordförande, och de ska båda vara kvinnor, säger Lena Olsson.

Historiskt har Vänsterpartiet haft en ordförande och en vice ordförande. Men partistyrelsen kan, enligt stadgarna, välja ”en eller två vice ordföranden”. Om man utser två vice ordförande ska ”en vara förste vice ordförande och en andre vice ordförande”, heter det.

När Lars Ohly 2004 blev partiledare för det feministiska Vänsterpartiet hade han, till en början, två kvinnor vid sin sida: Ingrid Burman, som förste vice ordförande, och Ulla Hoffmann, som andre vice ordförande.
Därutöver var partisekreteraren en kvinna, Pernilla Zethraeus.

I dag har Vänsterpartiet åter bara en vice ordförande: Rossana Dinamarca, som utmanade Jonas Sjöstedt om partiledarposten.

– Det är upp till partistyrelsen att bestämma i den här frågan, men för mig är det viktigt med två kvinnliga vice ordförande, säger Lena Olsson.

Ulla Andersson (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

För egen del vill hon se Ulla Andersson, i dag ekonomisk-politisk talesperson och en av partiledarkandidaterna, tillsammans med Wiwi-Anne Johansson, talesperson i socialförsäkringsfrågor och distriktsordförande i Bohuslän, i toppen.

– Det är väldigt viktigt för oss att vi har duktiga ekonomiska talespersoner, och Ulla är i en klass för sig. Hon har gjort sig ett namn, och satt sig i respekt i motståndarlägret, förklarar Lena Olsson.

– Wiwi-Anne är en favorit. Hon vågar stå på sig, och tänka annorlunda. Det behöver vi för att utveckla vårt parti, fortsätter hon.

Därmed vill Lena Olsson peta Rossana Dinamarca från den absoluta ledningen.

– Hon är också ett bra namn, men för mig är Ulla och Wiwi-Anne ett bättre par.

Kampen om topposterna vid Jonas Sjöstedts sida har bara börjat. Senare i denna vecka får ledamöterna i partistyrelsen ett brev från valkommittén, med uppmaningen att föreslå lämpliga kandidater till verkställande utskottet samt posterna som vice ordförande och partisekretare. De får också frågan om Vänsterpartiet framöver ska ha en eller två vice ordförande.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv