Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Gårdagens blogg om polackernas syn på Sverige under stormaktstiden föranleder många undringar om hur folk i andra länder såg på oss under epoken ifråga. Frankrike var ju mestadels allierat med Sverige. Vad ansåg fransmännen om oss?

Någon enhetlig fransk Sverigebild är svår att hitta i källorna, men enskilda fransmän har efterlämnat konkreta vittnesmål om det i deras ögon tämligen bisarra landet i norr. Det mest kända exemplet är diplomaten Pierre Hector Chanut, som reste till Sverige på 1640-talet. När han färdades genom Småland kom han spontant att tänka på Arabien, en jämförelse som vid en första anblick kommer som en rejäl överraskning för en modern svensk. Chanut konstaterade att det förvisso är kallare i Småland än i Arabien, och istället för manna äter man ”caquebrut” (det vill säga knäckebröd), som är hårdare och svartare än järn. I övrigt är emellertid likheterna slående, menade fransmannen – överallt är det klippor och stenar, och det råder brist på nästan allt. Precis som i Arabien.

Väl framme i Stockholm noterade Chanut att det var mycket svårt att lära känna svenskarna. De höll sig för sig själva och var rädda att prata bredvid mun när han själv var närvarande. Ett undantag var, tack och lov, drottning Kristina, som njöt av att kunna tala franska med gästen. Till slut kom Chanut på en metod för att få svenskarna att öppna sig för honom. Först och främst började han tala med dem om sig själv, om Frankrike och om andra länder, vilket gjorde dem intresserade. Dessutom utnyttjade han alkohol. När svensken får rusdrycker i sig börjar han prata, noterade Chanut, som satte i system att alltid bjuda sina svenska besökare på frikostiga mängder vin (själv föredrog han öl).

Chanut förvånades även av att svenskarna var betydligt mer slösaktiga än fransmännen. De spenderade oerhörda summor på lyx och mat. I synnerhet det sistnämnda gjorde fransmannen förskräckt. De allra mest prominenta middagsgäster brukade bli burna från bordet eftersom de inte klarade av att gå upprätta.